<< Ga terug

Rondje Extra: Oranje en Bevrijding

Rondje Extra: Oranje en Bevrijding

(door Peter de Jong)

Nederland maakt zich op voor de jaarlijkse Oranje- en Bevrijdingsfeesten. In Zwolle is de Horeca Evenementen Stichting Zwolle, de HESZ, een belangrijke speler met als doel: evenementen te organiseren en te ondersteunen om de binnenstad van Zwolle tot een gezellig uitgaanscentrum te maken. Voorzitter Ton Leensen vertelt.

Leensen mocht 1 april 2019 zijn eerste lustrum als voorzitter van de HESZ vieren. De opvolger van John van Dinther hield het bescheiden, geen feest, het is dat tijdens dit gesprek zijn lustrum ter sprake komt. Mensenmens Leensen kijkt ‘leuk’ terug op die eerste vijf jaren. De horeca, mensen, contacten en het dienen van belangen, Leensen zag en ziet het allemaal met plezier aan zich voorbij komen. “Het leggen van contacten was wel mijn eerste taak. Met alles en iedereen in de stad. Ook onderling want waar hobbels zijn, moet je de weg vrijmaken. Bijvoorbeeld voor nieuwe initiatieven, vernieuwen met evenementen die van deze tijd zijn.

Tijden veranderen, het is niet meer organiseren op de oude leest. En, misschien wel de grootste hobbel, de regelgeving vanuit de overheid is behoorlijk aangescherpt. Dat verlangt van de HESZ een professioneel inzicht en het dragen van een enorme verantwoording. Dat gaan wij absoluut niet uit de weg maar vraagt veel. Soms zo veel dat er, heel eerlijk, momenten zijn geweest dat ik mij afvroeg: moet ik dit nog wel doen? Natuurlijk wil ik dit doen. Er zijn uitdagingen, zoals financieel, maar die ga ik niet uit de weg. Wij zijn erin geslaagd om onze begroting op orde te krijgen. Terwijl de kosten danig oplopen. Denk bijvoorbeeld aan kosten van veiligheid. De laatste jaren drukt dat behoorlijk op de begroting. Onze leden contribueren jaarlijks een vast bedrag; die is echter niet meer voldoende voor een sluitende begroting. Bijdrages van sponsors zorgen ervoor dat wij als HESZ onze evenementen kunnen blijven organiseren.”

Naast financiën is samenwerking met andere organisaties een absolute must. Met bedrijven als de IJsselhallen, Hedon, Zwolse Theaters, Zwolle Unlimited, het Zwolle Fonds en de regio afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland werkt de HESZ nauw samen. Leensen: “levendigheid van de stad vergroten. Dat is een gezamenlijke, brede doelstelling. De onderlinge contacten zijn zo gegroeid dat het voor ons eenvoudiger is om elders binnen te komen.”

Kleedjesmarkt

Koninginnedag toen – Leensen herinnert zich uit zijn papa-tijd de momenten dat hij met zijn kinderen Oranjefeesten bezocht in zijn woonplaats Harderwijk – en Koningsdag nu, in de beleving maar ook in het aanbod is het nodige veranderd. Bepaalde tradities zijn echter gebleven; zoals een kleedjesmarkt van kinderen en scouting activiteiten in het Ter Pelkwijkpark. Over de kleedjesmarkt zegt leensen op een enigszins strenge doch rechtvaardige toon: “voor de kleedjesmarkt gelden duidelijke regels. Van 6 tot 12 jaar en geen professionele verkopers. Dit jaar gaan wij de regels strikt handhaven. In het verleden werd hier door vrijwilligers op gecontroleerd, dit jaar zijn het betaalde krachten.”

Feest en veiligheid, in Zwolle gaat dat hand in hand. Voorzitter Leensen vindt dat de HESZ verantwoording hoog in het vaandel heeft staan. “Geluidsvolumes en de podia, vergunningen, hygiëne, het traditionele vuurwerk en niet te vergeten de EHBO, allemaal zaken die tot in de puntjes geregeld dienen te zijn. De spelregels zijn de laatste jaren gewijzigd. Daar moeten wij op anticiperen. Om alles goed te laten verlopen, beginnen wij in januari al met de eerste voorbereidende werkzaamheden voor Koningsnacht, Koningsdag en Bevrijdingsdag. Helaas is er één factor waar wij geen invloed op hebben, het weer.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo