De Swollenaer

Vrijdag, 3 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Restaurant Sozing maakt nieuwe start in gemoderniseerd pand

Restaurant Sozing maakt nieuwe start in gemoderniseerd pand
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Peter de Jong)

KAMPERPOORT - Na ruim zes weken grondig te zijn verbouwd, is restaurant Sozing aan de Willemskade weer geopend. De zo kenmerkende Chinese details hebben plaats gemaakt voor meer eigentijdse inrichting. Een broodnodige inhaalslag maar in de vernieuwde ambiance ziet de familie Cheng kansen om ook een jongere doelgroep aan te spreken.

Restaurant Sozing – letterlijk vertaald betekent die naam goede oogst – heeft de deuren heropend voor een nieuwe toekomst. Het statige pand was afgelopen zomer aan de voorkant reeds voorzien van nieuw elan, met de interne renovatie is het plaatje compleet. Mooie bouwstenen waarmee dit familiebedrijf weer jaren vooruit kan. “Ik ben echt blij dat dit pand, zowel binnen als buiten, een opknapbeurt heeft gekregen. Eigenlijk is bijna alles nieuw; van behang tot de vloer, het meubilair en delen van de keuken. Eerlijk gezegd, dat was nodig. De populariteit van Chinese restaurants heeft het de afgelopen jaren moeilijk gehad. Tel daarbij het ruime aanbod van restaurants in Zwolle, dan weet je dat je moet onderscheiden om in het vizier van de gast te blijven. Een gast die de afgelopen jaren een ander eetpatroon heeft gekregen. Met deze verbouwing, maar ook met aan andere menukaart en een uitgebreid aanbod van wijnen, denken wij het antwoord te kunnen geven op de vraag van de gast. Wij hebben heel bewust gekozen om niet de kant van de ‘all you can eat’ formule op te gaan. Wel lekker eten maar niet het gevoel krijgen dat je volgepropt wordt. Gezond en licht eten is een behoefte waar wij bij aansluiten. En uiteraard, onze roots, liever gezegd de roots van mijn ouders, die zullen wij bij Sozing nooit vergeten. De oorsprong vind je terug in diverse gerechten die mijn vader bereidt. Waarbij hij in de loop der jaren zijn kookkunsten heeft kunnen uitbreiden met de inbreng van andere koks bij ons in de keuken”, zegt Willem Cheng, zoon van en beoogd opvolger voor in de toekomst.

Attitude

Dit jaar is het exact 25 jaar geleden dat de familie Cheng van Hoogeveen naar Zwolle kwam om er een Chinees-Indisch restaurant te beginnen. “Hard werken, zeven dagen in de week maar Zwolle is een mooie en gezellige stad”, zegt moeder Cheng. In die 25 jaar heeft zij meerdere kanten van het ondernemerschap gezien. De opgang, een dipje, maar hoe dan ook, het contact met de vele vaste gasten is een belangrijk onderdeel van haar werkzaamheden. In goede en slechte tijden, de gast staat centraal. Een attitude die zij op haar kinderen heeft overgedragen. Zoon Willem in Zwolle, bij pa en ma in de zaak; de dochter in Diemen waar zij een cafetaria runt. Ondanks een universitaire studie van de beide kinderen, kiezen zij toch voor de horeca. “Het gastheerschap trekt mij aan. De bekende paplepel. Daarnaast ben ik de laatste tijd vaker in de keuken aanwezig. Ook die kant van het verhaal wil ik beheersen. Dat heeft voor een deel te maken met het feit dat het tegenwoordig heel lastig is om aan goed personeel te komen. Gelukkig werken mijn ouders met volle overgave in dit restaurant. Toch komt er een moment dat mij gevraagd zal worden of ik deze zaak wil overnemen. Ik vind het moeilijk om daar nu een antwoord op te geven. Dit pand is geen eigendom, is er in de toekomst voldoende goed geschoold personeel? Maar afgezien van die voor mij belangrijke facetten, ik wil het wel.”