<< Ga terug

‘Live’ het nieuwe partylife

‘Live’ het nieuwe partylife
Foto: Pedro Sluiter

(door Peter de Jong) BINNENSTAD - ‘Scheurende gitaren, stevige beats en dikke synthesizers’, dat is wat je als bezoeker aanstaande vrijdag mag verwachten in de Voorstraat. De Voorstraat? Ja, die straat want op nummer 13 start café de Kuiperij in het naastgelegen zaaltje met een reeks van live-concerten.

Na een pittige verbouwing van het ‘middenschip’, de zaal tussen Bloopers en de Kuiperij, gaat de klok op muziek; live muziek wel-te-verstaan want het trio Niels Wijermars, Anja Louwerse en Tom Leeuwenburg hebben de handen ineen geslagen en presenteren komende vrijdag het resultaat van maandenlang hard werken. Een mooi trio, Wijermars faciliteert, Louwerse programmeert en Leeuwenburg regisseert het muzikale deel. In een straat waar het imago danig verstoord is vanwege de ’handgranaat’. Het gespreksonderwerp van de dag waarover Wijermars, als bedrijfsleider van drie uitgaansgelegenheden in de Voorstraat, overigens niets kwijt wil. Liever, heel begrijpelijk, vertelt hij over café de Kuiperij, een relatieve nieuwkomer in de oudste uitgaansstraat van Zwolle. Twee jaar geleden als bruin café gestart. “Ons concept was grotendeels bepaald, maar nog niet helemaal af. Ik vergelijk het met een boek, je schrijft de eerste hoofdstukken, om vervolgens verder te schrijven. Daar zijn wij verleden jaar mee gestart. Op een moment dat Anja op zoek was naar een ruimte voor muzikanten. Die vond zij bij ons.”

Livingroom

Louwerse: “Steeds vaker hoorde ik dat men het een gemis vond dat the Livingroom (het café van Louwerse dat zij in 2019 heeft verkocht/PdJ) er niet meer was. Dat gemis begrijp ik heel goed. Ook ik was zoekende naar een ruimte voor muzikanten. Een plek waar livemuziek geen behang is. Waar muzikanten naar hartenlust kunnen spelen. Van klein tot middelgroot en het moest laagdrempelig zijn. Waar de kroegsfeer gewaarborgd was. Zo gaaf dat ik Niels en Tom op mijn pad vond.” Het begin van brainstormen over livemuziek is hiermee een feit.

Poppodium

Niels: “Wij hadden de ruimte die aan renovatie toe was. Weliswaar een multifunctionele zaal waar feitelijk te weinig mee gedaan werd. Ook een ruimte zonder identiteit. Met man en macht is er verbouwd en het resultaat is een mooie plek, zo’n 100 vierkante meters, met een podium. Er hangt al een sfeertje, dat merkte ik aan mensen die hier een kijkje kwamen nemen. Deze zaal biedt ruimte voor een kleine 200 man aan publiek. Heel vet, in de binnenstad van Zwolle een poppodium. Met alle faciliteiten die jij je als muzikant kunt wensen. Dus een complete backline, mooie verlichting, een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan mijn boek. Het café heeft de afgelopen twee jaar al enige naam opgebouwd. Dat vertrouwen gaat nu verder met muzikanten; een nieuwe doelgroep.”

Livemuziek

Podium de Kuiperij begint met twee dagen in de week, dinsdag en donderdag, waarop livemuziek te horen is. Van sessies tot Artez muzikanten, met een brede muzikale inslag. Louwerse: “ervaring opdoen, het is zo belangrijk voor muzikanten. En zo nuttig. Ons streven is er op gericht om in de toekomst ook de vrijdag en de zondag erbij te betrekken. Eerst maar komende vrijdag aan het publiek laten zien wie en wat wij willen. De programmering voor die avond is heel gevarieerd. Van klassiek – ‘n Streepje Voor’ – tot jazz en hiphop. Met the Hottub Heroes als afsluiter.” Wijermars vult aan: “als dat nog niet genoeg is, hebben wij na afloop een afterparty met dj’s. De toegang is gratis, de belangstelling is nu al volop en ik kijk met veel genoegen terug op het afgelopen jaar. Een jaar waar eigenlijk alles op het goede moment kwam. Nog belangrijker, de toekomst van poppodium de Kuiperij.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo