De Swollenaer

Donderdag, 6 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

KEES, want de voorstelling begint al op tafel

KEES, want de voorstelling begint al op tafel
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Peter de Jong) BINNENSTAD - Zomer 2019; restaurant Koperen Kees wordt KEES, Sander Dol neemt afscheid, Ton Voorhorst en Remko Poppe zijn de nieuwe ‘kartrekkers’ en het restaurant transformeert tot event locatie. Stand van zaken na vijf maanden: ‘tevreden’, aldus Voorhorst in zijn functie van horecamanager.

KEES gaat verder en is onderdeel van het theater. Om maar direct met de deur in huis te vallen, koken bij KEES doen ze nu voor twee tot wel negenhonderd gasten. Dat is niet het enige verschil met de jaren waarin het restaurant onder de vleugels van Sander Dol heeft gefunctioneerd. Overigens, Dol is niet helemaal uit beeld; achter de schermen duikt zijn naam zo af en toe eens op. Wat nog meer opvalt aan KEES zijn de fraaie lichtbuizen aan het plafond, de kleuren – wit werd zwart en omgekeerd waarmee het theatergevoel een stevige impuls kreeg – het meubilair en een nieuw logo dat heel gedetailleerd in beeld wordt gebracht. Kortom, KEES heeft iets eigens en dat was ook de insteek.

Brasserie

Op de begane grond meer brasserie, de tussenverdieping als overloop waar bijvoorbeeld geborreld kan worden om vervolgens op de eerste verdieping in het restaurant te belanden. “Wij zijn de horecavoorziening voor het theater. Want KEES maakt onderdeel uit van het theater. Om die uitstraling nog meer gestalte te geven starten wij maandelijks op zondagmiddag in KEES een talkshow, genaamd ShowKEES. Kleinschalig waar iedereen, van dromers tot denkers en doeners, kan aanschuiven. Maar KEES is meer, wij willen hier een totaal belevenis creëren. Van theater en restaurant tot het naborrelen. Weet je wat zo aardig is, in de volksmond werd het door sommigen al KEES genoemd. De naamswijziging zat er eigenlijk al aan te komen. Koperen Kees staat voor eindpunt op het toneel. De vernieuwde opzet van KEES is een totale horecavorm.”

Emotie

Voorhorst en Poppe; zij leiden het nieuwe concept naar een totaal beleving. Voorhorst (48) is al jaren bekend met de locatie. De ras Zwollenaar is ruim dertig jaar kok en werkte na zijn opleiding bij meerdere Zwolse restaurants waaronder Het Vliegerhuys. Zijn passie? ‘Zonder passie geen kok’, zegt Voorhorst met een culinaire voorliefde voor de Aziatische en mediterrane keuken. “Ik word blij van bepaalde smaken en die blijheid wil ik graag op mijn gasten overbrengen. Dat geeft mij emotie.” In zijn nieuwe functie bij KEES is Voorhorst de gastheer en komen facetten als communicatie, inspiratie, complimenteren en delegeren op zijn pad.

Eetprogramma

Collega Poppe (30) culineert ruim een jaar in de keuken bij KEES. Zijn kookstatus bestrijkt inmiddels een lange weg want vanaf zijn veertiende is koken zijn dingetje. “Dat begon thuis al met het snijden van kaas en worst tijdens verjaardagsfeestjes. Ik las veel over voeding, keek naar eetprogramma’s op televisie en volgde een horeca opleiding. Eigenlijk heb ik nooit aan iets anders gedacht dan koken”, aldus Poppe die bij Mooirivier Hotel & Congres in Dalfsen de passie voor het vak verder zag aanwakkeren. Het werken bij KEES past helemaal in zijn straatje. “Koken bij KEES heeft voor mij minder poespas dan bij Mooirivier. Snelheid is belangrijk, alles moet wel lekker vloeiend en zonder stress gaan. Gasten komen met het theaterbezoek als de basis. Ik wil ze vooraf smaakvol verrassen waarbij sharing de nodige gespreksstof oplevert. Hun voorstelling begint al op tafel.”

Dakterras

2020 wordt voor KEES ook het jaar waarin de tevredenheid van Voorhorst verder uitgebouwd wordt. Zo is de pop-up tijdens de zomermaanden, verleden jaar gestart en tot ieders tevredenheid, ook dit jaar geagendeerd en wordt het dakterras, met uniek uitzicht op het centrum van de stad, in gebruik genomen. Groots? “Absoluut maar persoonlijke aandacht blijft bij ons hoog in het vaandel staan”, aldus Voorhorst.

Zondagmiddag 19 januari 2020, ShowKEES met SP-Twweede Kamerlid Frank Futselaar, muzikante Johanneke ter Stege, schrijfster Holkje van der Veer e.a.