Nieuwe vormen van fraude
Nieuwe vormen van fraude Foto: Kredite

Actiedag Stadkamer tegen digitale criminaliteit

Algemeen

ZWOLLE - Stadkamer Stadshagen en Stadkamer Aalanden doen dinsdag 2 april mee aan de actiedag ‘Echt niet vandaag’ tegen digitale criminaliteit. Beide vestigingen organiseren samen met de politie activiteiten in beide vestigingen. 

De actiedag is bedoeld om mensen meer bewust te maken van criminaliteit via e-mail of Whatsapp. In de Stadkamervestigingen is een vertegenwoordiger van politie die vragen beantwoordt over digitale criminaliteit. Bezoekers kunnen een bordspel spelen waarbij ze gevaarlijke e-mails, websites en bijlagen leren herkennen. En er is een interactieve film waarin bezoekers keuzes krijgen over onderwerpen als WhatsApp-fraude, phishing en helpdeskfraude. In Stadshagen kunnen bezoekers terecht tussen 10.00 en 13.00 uur, in Aa-landen tussen 14.00 en 16.30 uur.


Initiatiefnemers van de actiedag zijn de politie, Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD), Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland (PVO) en het Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland. Doel is om aandacht voor het onderwerp te creëren en om samen met alle deelnemers aan de actiedag op minimaal honderd locaties in Gelderland en Overijssel preventieacties te organiseren. Door de actiedag wil men mensen (blijvend) bewust maken van de gevaren van digitale criminaliteit. Ook willen de organisaties handvatten geven, zodat mensen zichzelf beter kunnen beschermen, om zo meer slachtoffers te voorkomen.

In Oost-Nederland melden zich dagelijks gemiddeld 23 slachtoffers van digitale criminaliteit bij de politie. Slechts het topje van de ijsberg, want naar schatting doet slechts 2 op de 10 slachtoffers aangifte. Alle reden voor de politie Oost-Nederland om op 2 april samen met meer dan 80 partners in actie te komen. Want of het nu gaat om een phishing mail, whatsapp fraude of ransomware: de gevolgen voor slachtoffers zijn groot.