Afbeelding

Zwolse handelaar in ‘tuinartikelen’ terecht bestraft

Algemeen

DEN HAAG – Groot- en detailhandel De Groene Tulp aan de Popovstraat is terecht aangepakt door de Zwolse burgemeester. Dat heeft de Raad van State vandaag beslist. Vanwege een vermoeden van overtreding van de Opiumwet deden de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in 2019 een inval bij het bedrijf. Daar werden artikelen aangetroffen die gebruikt kunnen worden voor professionele hennepteelt.

Het ging onder andere om tijdschakelaars, lampen, ventilatoren en voedingscomputers. Verder lagen op de toonbank een kweekschema en een folder voor het knippen van gedroogde hennep. De politie achterhaalde ook een e-mail van de eigenaar waarin hij meldde dat hij een eigen onderneming is gestart waar mensen benodigdheden kunnen kopen voor de thuisteelt van cannabis.

De burgemeester liet dit assortiment verwijderen en legde een dwangsom op. Als de verdachte spullen weer in de winkel zouden worden aangetroffen, dan volgde een sluiting van drie maanden.

Principiële zaak

De advocaat van de ondernemer maakte er een principiële zaak van. De ondernemer was namelijk door de politierechter vrijgesproken van overtreding van de Opiumwet. Maar de burgemeester besliste op basis van dezelfde feiten dat er toch moest worden ingegrepen. Dat is volgens de advocaat meten met twee maten en in strijd met het Europese verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM).

Maar de Raad besliste vandaag anders. De Raad oordeelt dat “de burgemeester tot een andere conclusie mocht komen dan de politierechter, omdat hij zijn besluit voor een belangrijk deel heeft gebaseerd op informatie waarover de politierechter niet beschikte.” Van strijd met het EVRM is daarom ook geen sprake, oordeelt de Raad.

Gerard Meijeringh

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 6 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 9 uur geleden