Het Bevrijdingsfestival was sfeervol en gemoedelijk.
Het Bevrijdingsfestival was sfeervol en gemoedelijk. Foto: Hans Smit

32ste Bevrijdingsfestival voelt als cadeautje

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Echt slecht weer werd er niet voorspeld voor zondag in Zwolle, maar dat de 32ste editie van het Bevrijdingsfestival zo zonovergoten was had de organisatie niet verwacht. “Dit voelt als een cadeautje”, aldus festivaldirecteur Annemien Brugging.

(door Gerard Meijeringh)

De organisatie van het Bevrijdingsfestival kon wel een meevaller gebruiken. Vorig jaar werd het evenement geteisterd door de weergoden. Toen er onweer dreigde werd het evenement stilgelegd. Het publiek verdween en kwam later op de dag pas terug. Dat sloeg een bres in de begroting. Een subsidie van de provincie van 250.000 euro was meer dan welkom. 

Zondagmiddag brak de zon letterlijk en figuurlijk door in Park de Wezenlanden. “En dat doet wonderen. Voor bezoekers en ook voor onze vrijwilligers. Dan is het allemaal net iets leuker, vrolijker en mooier. Dit hadden we nodig voor het goede gevoel”, aldus Brugging. Het Bevrijdingsfestival trok zondag ruim 135.000 bezoekers. “Dat was als vanouds en daar zijn we heel erg blij mee. We zijn hartstikke tevreden. Er was een goede sfeer.” Het Bevrijdingsfestival kende een prima start met het concert van de Vuurvogels met Erik Mesie (Toontje Lager) en Bas Treub. In de middag was er even een piek in de publieke belangstelling bij het concert van Chef’Special. Daarna normaliseerde dat en verdwenen ook de wachtrijen bij de bar. Op het eiland, bij de Sena Performers Stage en Podium Abbot, bleef het lang gezellig. “Het was daar een van de betere edities. De mensen bleven lang hangen.”

Kwetsbaar

Festivaldirecteur Annemien Brugging van het Bevrijdingsfestival is blij dat het evenement zondag zo goed is verlopen. Maar dat maakt de kwetsbaarheid van het gratis festival echter niet minder”, aldus Brugging.

Vorig jaar ontstonden er door het weer financiële problemen. Met goed weer en ruim 135.000 bezoekers zag het beeld er zondag voor de organisatie een stuk zonniger uit. “We kijken heel positief terug en verwachten dat we zeker uit de kosten komen.” Brugging kon maandag nog niet zeggen of er is geplust. “Maar dat zou wel het mooiste scenario zijn.”

Brugging weet ook dat de organisaties van de bevrijdingsfestivals zich nog steeds op glad ijs begeven. Slecht weer kan leiden tot dikke rode cijfers. De organisatie van het Bevrijdingsfestival in Zwolle werd eerder ondersteund door een subsidie van de provincie. Daarnaast heef het Rijk een miljoen beschikbaar gesteld voor alle bevrijdingsfestivals in Nederland met als basisbedrag 40.000 euro en het meeste geld voor festivals met de grootste financiële zorgen. Er wordt in Den Haag gekeken naar een structurele ondersteuning. “Dat is een mooie ontwikkeling en het is ook nodig.”

Gerard Meijeringh

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 11 uur geleden