Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Nationale ombudsman op bezoek in Zwolle bij RIBW Overijssel en Kadera

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - RIBW Overijssel en Kadera verwelkomden dinsdag de Nationale ombudsman tijdens zijn driedaagse bezoek in het Huis van de Wijk in Zwolle. Tijdens het bezoek sprak ombudsman Reinier van Zutphen onder andere over kinderen & huiselijk geweld en het belang van medezeggenschap en betrokkenheid van cliënten bij RIBW Overijssel.

De ombudsman werd verwelkomd door RIBW Overijssel regiodirecteur IJsselland Anne-Marie Journee in het Huis van de Wijk. “Met het Huis van de Wijk proberen we een plek te creëren waar professionals en buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en initiatieven kunnen ontwikkelen. We hopen dat dit een plek gaat worden voor ontmoeting in de breedste zin van het woord”, aldus Journee. 

Iedereen mag meepraten
Dat RIBW Overijssel praten en ontmoeting hoog in het vaandel heeft staan, blijkt ook uit de medezeggenschapsvisie. Bente Olde-Engberink, voorzitter van de OR, en Erik Revenboer, Adviseur Cliëntenraad bij RIBW Overijssel, waren vandaag daarom ook aanwezig. “Wij werken echt vanuit een gezamenlijke visie: iedereen mag meepraten”, aldus Olde-Engberink. “Cliënten voeden ons met hun inbreng en daardoor kunnen wij hen ook weer voeden in wat zij nodig hebben”, vulde Revenboer aan.

Goed contact
“Mijn ervaring is dat pas als er intensief persoonlijk contact is je goed naar elkaar kunt luisteren. Dat lijkt eenvoudig, maar als je dat écht goed en eerlijk wilt doen kan het best ingewikkeld worden. Hoe ga je daarmee om?”, aldus ombudsman Reinier van Zutphen. “Met Stap in de Wijk ontmoeten wij als cliënten elkaar steeds vaker en ben je meer met elkaar contact. Dat zorgt voor korte lijntjes en een lagere drempel. Als cliënt kijk je toch anders naar dingen, dus ik vind het heel bijzonder dat wij vooraf mee mogen praten”, was het antwoord van Ina Beunk, voorzitter van de Cliëntenraad bij RIBW Overijssel

Kadera 
Na een korte pauze was het woord aan Jeroen Traas, directeur-bestuurder bij Kadera. Hij vertelde over de opvang en hulpverlening die Kadera biedt aan mannen, vrouwen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Traas sprak samen met kinderhulpverleners en een cliënt over de impact van huiselijk geweld op kinderen en het belang van een effectieve aanpak.

Gerard Meijeringh