Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Subsidie voor vier kunstactiviteiten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Vier professionele culturele activiteiten die plaatsvinden in 2024 krijgen een subsidie vanuit de nieuwe regeling Kunstactiviteit. Het college heeft een bijdrage toegekend aan: So long, Sweetwater, Hoofdprogramma LINK, De Mix Nederland ‘Vrijheid’ en de Möbiusrun. 

So long, Sweetwater (première in augustus 2024) van Stichting Het Trojaans Kalf is een moderne western muziektheatervoorstelling. De voorstelling voor kinderen zoekt naar houvast, leren loslaten wat weg is en de helende kracht van fantasie.  

LINK (februari tot en met december 2024) van Stichting Link heeft voor deze expositie de beeldende kunstenaars Ian Skirvin, Margriet van Breevoort, Jonathan van Doornum, Leyla Aydoslu en Corine Zomer uitgenodigd om hun werk te presenteren. Deze kunstenaars onderzoeken in hun werk de positie van de mens in een steeds sneller veranderende wereld en bieden een klankbord voor reflectie over wat we als mens belangrijk vinden.  

De Mix Nederland ‘Vrijheid’ (opent in april 2024) van Stichting Beeldmix is onderdeel van een landelijke tentoonstellings- en publicatiereeks. Twaalf Nederlandse musea en NS-stations maken hier deel van uit. De reeks toont beelden van een Nederlandse fotograaf die zich laat inspireren door een historische fotocollectie. De expositie in de provincie Overijssel bevat foto’s van Jasper Abels en het fotoarchief van de Collectie Overijssel. De Mix Nederland ‘Vrijheid’ is te zien op NS-station Zwolle en in Museum ANNO.    

Het project Möbiusrun (werktitel, expositie in najaar 2024) van Gertjan Adema bestaat uit het ontwerp, de ontwikkeling en expositie van een kinetische lichtkunst-installatie in Zwolle. De vorm van de installatie is gebaseerd op de möbiusband en de lemniscaat. Een möbiusband is een ruimtelijk wiskundig figuur in de vorm van een lus met slechts één vlak en één rand. Het oppervlak van de lus wordt een slag gedraaid waardoor er een wisseling van boven- en onderkant ontstaat.  

Subsidieregeling Kunstactiviteit  

Tot 1 oktober konden organisatoren van een professionele kunstactiviteit een subsidieaanvraag indienen. Het college van B en W vindt een goed cultuuraanbod voor inwoners en bezoekers belangrijk. Ze wil initiatieven ondersteunen die bijdragen aan het vergroten van het culturele aanbod in Zwolle.   De regeling Kunstactiviteit is de opvolger van de subsidieregeling Cultuur en Kwaliteit. De onafhankelijke adviescommissie cultuur heeft de aanvragen beoordeeld en het college van B en W geadviseerd over de toekenning van de subsidies.

Gerard Meijeringh