Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Zwolse aan de wandel voor dementie

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Ruim 47.000 mensen maken zich op voor de Nijmeegse Vierdaagse. Deze start morgen (dinsdag 18 juli.) Het is de 105e editie van het wandelevenement. De Zwolse Hessiëlle Kerkhoff pakt de kans om het thema bewegen, ook voor mensen met dementie, op de kaart te zetten.

Wandelen is gezond. Daarnaast zijn er meerdere redenen om te gaan lopen. “Voor mij is het een ideale manier om mijn hoofd op te ruimen’ zegt Kerkhoff. Ze kampte met een uitdaging die veel mensen kennen. Namelijk die van gezin, werk en mantelzorgen combineren. “Door het wandelen in de natuur kwam ik tot mijzelf. Na het overlijden van mijn moeder zette ik door. Het lopen hielp mij met ruimte maken voor het verdriet.”
Samen met haar partner besloot ze zich in te schrijven voor de Nijmeegse vierdaagse.

Tijdens de urenlange training besloot Kerkhoff een actie op touw te zetten. “Het laatste jaar woonde mijn moeder in Myosotis, een verpleeghuis van IJsselheem in Kampen. Hier kreeg ik bevestigd dat beweegruimte voor mensen met dementie belangrijk is. Niet alleen binnen de muren maar ook buiten tussen de planten en de bomen. Het geeft een gevoel van vrijheid en het levert plezier op.” Kerkhoff is als toezichthouder betrokken bij Zorggroep Oude Nieuwe Land (ZONL). In Emmeloord wordt de laatste hand gelegd aan de vernieuwing van Golfslag. Een gebouw wat ruimte gaat bieden aan appartementen. Op de begane grond komen studio’s voor mensen met dementie.

“Het woonconcept is uniek en biedt straks een geweldige plek om te wonen en leven. Zorg staat niet centraal maar is aanvullend. Er is ruimte voor een tuin waarin mensen kunnen beleven en bewegen. Om de wandelpaden en planten aan te leggen is financiering nodig.” Kerkhoff grijpt haar wandeluitdaging in Nijmegen aan om het felbegeerde kruisje te bemachtigen en om geld in te zamelen.
Of Kerkhoff de Nijmeegse vierdaagse vaker zal gaan lopen weet ze nog niet. “Vraag me dat als ik na vier dagen op de Wedren aankom.”

Via de link https://www.devierdaagsesponsorloop.nl/fundraisers/hessielle-kerkhoff of door de QR code te volgen kun je meer lezen en doneren.

Gerard Meijeringh