De rechtbank in Zwolle.
De rechtbank in Zwolle. Foto:

Cel en tbs geëist voor poging moord op agent in binnenstad Zwolle

· leestijd 2 minuten 112

ZWOLLE (JPZ) – Hij wilde een willekeurige agent in de binnenstad van Zwolle doden met als doel zelf neergeschoten te worden, zei de 44-jarige Gerrit van V. donderdag. Het Openbaar Ministerie wil dat de man 4 jaar cel en tbs met dwangverpleging krijgt.

Op de warme zomeravond van 9 september 2023 rijdt een agent in politieauto in de binnenstad. Het raampje aan de bestuurderszijde staat open en de sfeer is goed, blijkt uit de verklaring van de agent in de rechtszaal. Uit het niets klapt iemand hard op de motorkap. De agent herkent hem: het is de verwarde Gerrit van V. die hij de dag ervoor nog sprak. Maar in zijn ogen ziet hij dat het niet goed gaat met Gerrit. In een reflex probeert hij het raam te sluiten maar Gerrit weet nog net met zijn stanleymes naar binnen te zwaaien. De agent wordt niet geraakt.

Anderhalf jaar geleden was voor het eerst het idee van ‘suicide by cop’ bij hem opgekomen. Ofwel: hij moest een agent iets aandoen om zo uit te lokken dat hij doodgeschoten zou worden. ‘’Ik worstelde met dat soort gedachten. Die avond kwam dat opnieuw in me op en heb ik het helaas ook uitgevoerd’’, zei de verdachte emotioneel. 

Hij had eerst het idee zich vol te stoppen met drugs en dan in het donker de gracht in te stappen. Maar de dealer kwam niet opdagen. Zittend op een bankje bij de bushalte aan de Wilhelminasingel tegenover de Sassenpoort komt het idee een agent te steken weer naar boven. In zijn jaszak zit een stanleymes. Onderweg naar de markt ‘’met die groene glazen engel’’ rijdt een politieauto langs en Van V. gaat tot actie over. ‘’In blinde woede of wanhoop ben ik zonder twijfel op die auto afgegaan. Ik heb met de hand op de motorkap geslagen en het mijn andere haalde ik uit door het raam dat open stond. Ik had een hele rare waas. Ik haalde gewoon blind uit.’’

De politieauto rijdt nog een stuk door. Terwijl Van V. doorloopt richting Grote Markt, met als doel daar een ander neer te steken, hoort hij iemand schreeuwen dat hij het mes moet laten vallen. Het is de agent uit de auto. Van V. loopt in pas op hem af en gaat neer. Hij is getaserd. 

De verdachte liep al langer met zelfmoordgedachten. Op 13 december 2022 overgoot hij zichzelf met een brandbare vloeistof op zijn kamer bij zorginstelling Dimence. Twee zorgverleners weten hem, met gevaar voor eigen leven, te weerhouden de vlam van de aansteker bij zijn doordrenkte kleding te houden. ‘’Anderen hadden door mij om kunnen komen of gewond kunnen raken’’, zei Van V. in tranen in de volle rechtszaal.

De officier van justitie zag in het steekincident een poging moord. ‘’Zijn plan was duidelijk: hij wilde deze agent neersteken of een ander.’’ Volgens advocaat Dick Pieter Poppe kwam zijn cliënt pas op het idee om de agent wat aan te doen kort voor het gebeurde. Dus dit is geen vooropgezet plan geweest om de agent te doden. Een celstraf is niet goed voor Van V., zei de advocaat. Hij heeft vooral hulp nodig, zei hij. Van V. zelf wil dat de maatschappij tegen hem wordt beschermd.

De uitspraak volgt op 22 februari.

Gerard Meijeringh

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 23 uur geleden