<< Ga terug

Open Monumentendag in het Vrouwenhuis

Open Monumentendag in het Vrouwenhuis
Foto: G.C. van Gool

In museum het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt 53 worden tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september twaalf gratis rondleidingen gegeven tussen 11.00 en 17.00 uur.

Het (Oude) Vrouwenhuis was oorspronkelijk een hofje voor bejaarde vrouwen, gesticht in 1742 door de welgestelde Aleida Greve (1670-1742). Het Vrouwenhuis is het laatste hofje van Zwolle, gesticht door een particulier, dat nog het oorspronkelijke pand bezit.

Een ‘plek van plezier’ – het thema dit jaar – is een Oude Vrouwenhuis niet maar in een tijd dat er geen AOW bestaat en oude mensen dus arm zijn, is het natuurlijk wel plezierig als je gratis in een hofje van liefdadigheid mag komen wonen. Aleida Greve zet in 1719 zelfs in haar testament dat de vrouwen vier maal per jaar gebraden spijzen, voor twee stuivers wittebrood, een kan dikbier en een gulden moeten krijgen ‘opdat de vroutjes somtijds eens verheugt en vrolijk mogen zijn.’

In 1984 verliet de laatste oude dame het Vrouwenhuis. De begane grond is tegenwoordig een museum. De stichting bezit een voor Nederlandse begrippen unieke collectie schilderijen, gemaakt door amateurschilderessen in de 17de eeuw. Sommige interieurs staan, samen met de meubels erin, op de nationale toonbeeldenlijst van interieurensembles, opgesteld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Vanaf 11.00 uur begint elk half uur een rondleiding. De laatste is om 16.30 uur.

Een rondleiding duurt ca. 25 minuten en er kunnen 15 personen per rondleiding mee. De ingang bevindt zich aan de Voorstraat 46. De toegang is gratis. Vanwege de drukte wordt aangeraden via de Agenda van www.vrouwenhuiszwolle.com te reserveren of via tel. 038-4224823.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo