De Swollenaer

Donderdag, 9 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Galerie Bagijneweide toont twee bekende Zwolse kunstenaars

Galerie Bagijneweide toont twee bekende Zwolse kunstenaars
Foto: Anneke Wilbrink
Ingezonden door: Herman Cleine

Kunstgalerie Bagijneweide exposeert in november schilderijen van de twee bekende Zwolse kunstenaars Henk Heideveld en Anneke Wilbrink. De expositie is open tijdens twee weekeinden: zaterdag en zondag 2 & 3 november, én 9 & 10 november. In beide weekenden van 11.00 tot 16.00 uur. Locatie: Paletgebouw, Bagijneweide 15, Zwolle.

Henk Heideveld

De markante Zwolse kunstenaar en schrijver Henk Heideveld is een van de exposanten. In een vorig jaar verschenen boek van hem pleit de hoofdfiguur, als incarnatie van Jezus, voor vreedzame omgang tussen de aanhangers van de grote religies. Ook in Heidevelds schilderijen zien we vaak religieuze betrokkenheid, en sommige van zijn stillevens ademen de ingetogenheid van de Moderne Devotie. Heideveld biedt ons een veelzijdig oeuvre, zo is hij onder meer een meesterlijk portretschilder. In die hoedanigheid werkt hij aan een eregalerij van portretten van alle stervoetballers die in de loop der jaren bij PEC Zwolle hebben gespeeld. In Galerie Bagijneweide toont hij o.a. recente portretten van Ierse beroemdheden, die in april 2020 zullen worden tentoongesteld in de Zuid-Ierse stad Tralee. Het zijn grote schilderijen, uitgevoerd in fijne trefzekere penseelstreken, die de subtiele gelaatsexpressies prachtig weergeven.

Anneke Wilbrink

De andere exposant is de bekende Zwolse kunstenares Anneke Wilbrink, die al een reputatie heeft verworven met haar grote semi-abstracte doeken, waarin groot-stedelijke architectuur de dominante rol vervult. Zij heeft al vele exposities op haar naam, waaronder in Kasteel Nijenhuis van Museum De Fundatie. Haar werken zijn opgezet in krachtige kleurige verfstreken, en de voorstelling is moeilijk in woorden te beschrijven. Maar je waant je onmiskenbaar in een surrealistisch landschap met viaducten, hoogbouw en boogbruggen, dat door een verrassende dieptewerking soms over lijkt te gaan in een hemelruim, waar elke zwaarte ontbreekt. Wilbrinks schilderijen onthullen de grootsheid en abstracte schoonheid van onze wegen- en stedenbouw, maar tegelijkertijd versterken ze het besef dat dit de pracht van de ongerepte natuur verdringt. Goede kunst heeft altijd iets dubbelzinnigs en dwingt ons tot nadenken, zo ook hier.

Het is heel bijzonder om de schilderijen van deze twee opmerkelijke kunstenaars te zien in de intieme ruimte van Galerie Bagijneweide, waarin ze des te indrukwekkender overkomen.

Expositie gedurende twee weekenden

De expositie is te zien gedurende twee weekeinden: 2 & 3 november, én 9 & 10 november, van 11.00 tot 16.00 uur. Paletgebouw, Bagijneweide 15 Zwolle. De toegang is vrij.

Meer informatie: secretariaat @ paletzwolle.nl; www.paletzwolle.nl; www.facebook.com/paletzwolle