De Swollenaer

Donderdag, 28 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Bob de Jonge bouwt zijn Lelijke Eend om tot een 100% elektrische Eend

Bob de Jonge bouwt zijn Lelijke Eend om tot een 100% elektrische Eend
Foto: Bob de Jonge
Ingezonden door: Bob de Jonge

Vanaf 30 april gaat de crowdfunding van start voor het ombouwen van een Citroën 2cv, beter bekend als de Lelijke Eend, tot Zero Emission Uitstoot, kortweg ZEV. Bob de Jonge uit Zwolle heeft zijn eend in 1995 gekocht en wil hem nog lang niet kwijt. De liefde voor de Lelijke Eend in combinatie met maatschappelijk bewustzijn heeft geleid tot het starten van dit project. Hij hoopt in totaal €25.000,- op te halen om zijn 2cv volledig uitstoot-vrij te maken en er een ECV van te maken.

Voor Bob waren er twee belangrijke redenen om dit project te starten. De eerste reden is dat het belangrijk is dat we met oldtimers als deze, ons cultureel erfgoed, emissievrij kunnen blijven rijden. Als 2cv-liefhebber en oud monteur wil Bob nog lang van zijn Eend genieten, en hoopt dat anderen zijn voorbeeld volgen. De tweede belangrijke reden is dat we met z'n allen naar 100% emissievrij rijden moeten omwille van het klimaat. 100% elektrisch rijden is de snelste manier om de uitstoot terug te brengen.

Als er één eend over de dam is…

Volgens Bob is het steeds zuiniger maken van auto’s, of ingewikkelde technieken als hybride voertuigen geen oplossing; hooguit vertragen deze maatregelen de toename in verstoring van onze atmosfeer een beetje. De enige structurele oplossing is dus 0% uitstoot. En daarom is hij dit project begonnen: “Het gaat er mij niet om dat ik alleen mijn auto wil ombouwen naar een ZEV, maar ik wil met dit project zo veel mogelijk mensen ervan overtuigen dat het nodig is en laten zien dat het kan. Dit is dus een symbolische actie die verder gaat dan het project van één individu en één auto: het project beoogt een mentaliteitsverandering in gang te zetten.”

Doneren

Voordekunst geeft initiatiefnemers de mogelijkheid een crowdfunding op te starten voor verschillende projecten. Bob heeft in totaal €20.000,- nodig om zijn doel te bereiken. U kunt Bob de Jonge steunen door te doneren op zijn pagina. Bij steun kan men rekenen op een beloning, bijvoorbeeld het maken van een ritje in deze 100% emissievrije Eend. Doneren kan op www.voordekunst.nl/projecten/8732-bob-bouwt-een-elektrische-eend-1

Noot voor de redactie:

Voor vragen kunt u contact opnemen met Bob de Jonge. Telefoon +31 6 15833339 of r.de.jonge@rug.nl. Ik hoor graag of het artikel al dan niet geplaatst wordt.