De Swollenaer

Vrijdag, 3 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

31ste Open Ateliers van de BZK

31ste Open Ateliers van de BZK
Foto: BZK / S. Zwiers
Ingezonden door: BZK/S.Zwiers

Op zaterdag 21 en zondag 22 september organiseert de Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars (BZK) van 11.00 tot 17.00 uur haar 31ste Open Ateliers. Op verschillende locaties zoals in een oude school, een loods, een woonhuis of een speciaal gebouwd atelierpand door heel Zwolle staan de atelierdeuren open. Voor de aankoop van kunst, een gesprek met de kunstenaar, het geven van een opdracht of om je op te geven voor een cursus. In enkele ateliers zijn speciale demonstraties en activiteiten.

Deelnemers dit jaar zijn Joepe Bos, Yoke van der Flier, Marianne Gantzert, Jan Pieter Gootjes (alleen op za.), Ludie Gootjes-Klamer (alleen op za.), Ineke van Harten, Annet van der Kamp, Peter Kool, Ton Langerwerf, Sander Medendorp (alleen op za.), Hanne Ruiter, Gertia Sikking, Frans van de Vrande (alleen op zo.), Tom Waterreus (alleen op za.), Jan Westerhof, Saskia Wevers, Anneke Wilbrink en Saskia Zwiers.

Speciale activiteiten zijn er op zaterdag bij Sander Medendorp om 12.00 uur een demonstratie zilver gieten en om 15.00 uur glaskralen branden; op zondag bij Annet van der Kamp muziek : om 14.00 uur trekzak en van 14.00 tot 15.00 klezmer; op beide dagen bij Hanne Ruiter om 14.00 uur een demonstratie goudgieten en zilver bewerken en bij Saskia Zwiers om 16.00 uur een verhaal over het bijzondere Zwolse schilderboek ‘De groote waereld’ (1692) van Willem Beurs.

Eén van de deelnemers is Peter Kool die al vijf jaar in een atelier van de Stichting Ateliers Zwolle in de voormalige Kamperpoortschool aan de Veemarkt 37 werkt. De kunstenaar maakt fictieve landschappen en bouwwerken met een enorme ruimtewerking die hij al experimenterend met verf op papier drukt. Het atelier in de prachtige school is op beide dagen geopend van 11 tot 17 uur. Het werk van Peter Kool is tot januari ook te zien in het Gezondheidshuis Stadshagen maar wie wil zien waar het allemaal gemaakt wordt moet de kans grijpen op 21 en 22 september.

De Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars werd in 1987 opgericht om bij het wegvallen van de Beeldende Kunstenaars Regeling de belangen van professionele kunstenaars en ontwerpers in Zwolle te gaan behartigen. In 1989 organiseerde zij daartoe voor het eerst in Zwolle het fenomeen van ‘open ateliers’ waarbij bezoekers direct in contact komen met kunstenaars, hun kunst en hun werkplek.

Voor meer informatie en een plattegrond van alle locaties kijkt men op de website www.bzkzwolle.nl of op die van de individuele kunstenaars.