De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Zwolse vrouwen zwemmen sponsortocht

Zwolse vrouwen zwemmen sponsortocht
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Petra Schäfer en haar vriendin Maria Donders zwemmen op zaterdag 31 augustus in Giethoorn om daarmee zoveel mogelijk geld op te halen voor de strijd tegen kanker. Wie de Zwolse vrouwen wil steunen, kan nog doneren.

“Ik vind het sowieso leuk om aan diverse evenementen als de Salverda Berkumloop en de Kerk tot Moskeeloop mee te doen”, vertelt Schäfer. “Toen onlangs een vriendin van me bij café de Roemer het kreeg over haar bucket list vroeg ik spontaan of ze binnenkort van plan was dood te gaan. Ze vertelde dat ze uitgezaaide borstkanker heeft. Daar schrok ik natuurlijk erg van. Voor haar ga ik nu zwemmen.”

Een extra motivatie voor Schäfer was dat ze zelf onlangs veel is afgevallen. “Onderzoek bij de dokter leverde een goede uitslag op. Ik heb dus geluk gehad.”

Toen ze over het zwemevenement Swim to Fight Cancer in Giethoorn las, adviseerde haar vriend mee te doen. Schäfer: “Ik hikte even aan tegen het inschrijfgeld van 35 euro. Mijn vriend zei echter gekscherend dat ik zo vaak 35 euro ‘weggooi’, waarop ik me begin juli heb aangemeld.” De twee Zwolse vrouwen, Donders zwemt voor haar zieke buurvrouw, gaan zaterdag 31 augustus twee kilometer zwemmen. Ze hebben inmiddels geoefend in het zwembad en in de stadsgracht. “Ik ben eigenlijk totaal geen zwemmer”, vervolgt Schäfer lachend. “We hebben wetsuits gekocht tegen de kou. Inmiddels doen we een uur en twintig minuten over deze afstand. Dat moet nog vijf minuten sneller, want we moeten binnen een uur en een kwartier over zijn.”

Tijdens hun training werd het duo volgens Schäfer nog te kakken gezet door een youtuber. “Na onze reactie heeft hij keurig een excuusfilmpje gemaakt.” Uiteraard willen de zwemsters zoveel mogelijk geld binnenhalen. Doneren kan via www.fightcancer.nl/fundraisers/petraschafer en/of www.fightcancer.nl/fundraisers/Mariadonders.