De Swollenaer

Donderdag, 24 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Zwolse theaters opent vanaf 1 juni deuren weer voor publiek en makers

Zwolse theaters opent vanaf 1 juni deuren weer voor publiek en makers
Foto: Jeroen Keep
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD – Zwolse theaters opent op maandag 1 juni 2020 haar deuren weer. Door de versoepeling van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen theaters in Nederland vanaf die datum weer open voor maximaal dertig bezoekers per zaal.

De afgelopen weken heeft het team van Zwolse theaters, in samenwerking met makers en producenten, hard gewerkt om voor de maand juni een spannend, speels en toegankelijk programma samen te stellen. In de zalen van het theater zijn in juni voornamelijk voorstellingen van Zwolse makers te zien, maar ook een aantal cabaretiers en landelijke gezelschappen betreden het podium.

Kleiner
Onder de noemer ‘Zwolse theaters speelt’ wordt vanaf juni dus weer theater geprogrammeerd in de zalen van schouwburg Odeon en Theater de Spiegel. Zwolse makers die te zien zijn, zijn onder meer Theater Gnaffel, Theater de Makkers, Bovenste Knoopje Open en Reuring Theater. Ook komt een aantal voorstellingen die al op het programma stonden in juni. Die kunnen nu, in aangepaste vorm en voor een kleiner publiek, alsnog doorgaan. Onder andere Rosa da Silva en Maartje & Kine staan op het programma van Zwolse theaters. Omdat er per voorstelling maximaal dertig bezoekers toegelaten mogen worden, worden alle voorstellingen twee à drie keer per dag gespeeld. Een experiment op het programma is ‘Theater & Diner: aan tafel met’. Dit is een combinatie van een voorstelling en een diner op het podium van Theater de Spiegel. Ook Café Foyé in schouwburg Odeon opent vanaf 1 juni weer haar deuren. Directeur Rob Zuidema: “Of we nu dertig bezoekers of driehonderd mogen toelaten in onze zalen, wij zijn blij dat we weer open mogen en onze bezoekers en theatermakers kunnen verwelkomen.”

Veilig
Zwolse theaters zorgt ervoor dat een bezoek aan een theatervoorstelling of Café Foyé veilig verloopt. Het theater zorgt voor voldoende afstand, extra hygiënemaatregelen en een heldere routing voor de bezoekers. Kaarten kunnen alleen online via de website of telefonisch worden gekocht. Voorafgaand aan de voorstelling wordt per e-mail informatie over de maatregelen en veiligheidsvoorschriften naar de bezoekers gestuurd. Gasten dienen ook voor Café Foyé te reserveren via de website van Zwolse theaters.

Experiment

Zuidema: “Het is ook een experiment en nieuw, vandaar Zwolse theaters ‘speelt’. Wij gaan programmeren in onze vier zalen. Al deze zalen hebben een eigen ingang. Zo kunnen we optimaal gebruikmaken van onze zalen en de veiligheid voor onze bezoekers en personeel waarborgen.”

Kaartverkoop
De kaartverkoop voor de programmering in juni begint op maandag 25 mei via www.zwolsetheaters.nl. Op de website is ook meer informatie te vinden over de maatregelen en veiligheidsvoorschriften.