<< Ga terug

Zwolse TeddyberenNachtwacht hangt tot en met 15 september in het Rijksmuseum

Zwolse TeddyberenNachtwacht hangt tot en met 15 september in het Rijksmuseum

(door Erik-Jan Berends)
BERKUM – De ‘Teddyberen-Nachtwacht’ van Zwollenaar Bert Olsder is uitverkozen voor de zomerexpositie ‘Lang leve Rembrandt’ in het Rijksmuseum in Amsterdam. “Het is voor de eer en glorie, maar ik vind het wel erg leuk”, reageert Olsder nuchter.

Zijn dochter maakte hem begin dit jaar attent op de wedstrijd, waarover hij vervolgens ook op Facebook en via het tv-programma ‘Project Rembrandt’ werd gewezen. Kunstenaars werden opgeroepen kunstwerken in te sturen die zijn geïnspireerd op de werken van Rembrandt. Dinsdag, de sterfdag van Rembrandt 350 jaar geleden, is de officiële opening van de expositie waarvoor Olsder en zijn echtgenote Diana zijn uitgenodigd.

Hij maakte het schilderij in 1993. “Ik heb er drie jaar over gedaan”, herinnert Olsder zich. “Diana maakte in die periode teddyberen. Het toenmalige berenblad ‘Beerbericht’ wilde een Nachtwacht maken van teddybeertjes. We hebben toen samen een teddybeertje met helmpje en kleertjes gemaakt. Daarvan waren ze zo ondersteboven dat we er nog drie hebben gemaakt. Ik heb toen ook de achtergrond voor het tafereel nog geschilderd. Diana kwam vervolgens op het idee van een Nachtwacht-schilderij met teddyberen.”

Compositie
Dat had volgens haar man nog wel wat voeten in aarde. “Ik moest een geheel andere compositie kiezen die tegelijk wel hetzelfde is als het origineel. Ik wilde alles zo gedetailleerd mogelijk weergeven, met een exacte weergave van de molensteenkragen en het kant. Ik kwam ook tijdens het schilderen tot de ontdekking dat de kleuren in alle boeken en tijdschriften verschilden. Daarom zijn we met het gezin naar Amsterdam getogen om de Nachtwacht in het echt te zien. Grappig was dat onze kinderen toentertijd dachten dat de mensen er zelf zouden staan.”
Bezig met de laars van Van Ruytenburgh, kreeg de schilder hulp uit onverwachte hoek. “Ik moest even weg, waardoor onze zevenjarige dochter papa ging helpen. Ik gebruik olieverf en dat blijft lang nat, dus het duurde even voordat ik haar werk kon herstellen. Ik kon echter niet kwaad worden, ze was er zo trots op”, vertelt hij lachend.
Zijn TeddyberenNachtwacht meet 1.20 bij 0.80 meter en hang al jaren bij de maker in huis. “Jaren geleden heb ik er posters van gemaakt”, vervolgt Olsder, in het dagelijks leven werkzaam bij een Zwolse drukkerij. “Die posters hebben we verkocht voor goede doelen. De eerste actie heeft zo’n 1.000 gulden opgeleverd voor het berenbos in Rhenen. De tweede serie hebben we verkocht na de tsunami in Thailand en heeft zo’n 500 euro opgebracht.”

Jury
Voor de zomerexpositie, ter gelegenheid van het Rembrandtjaar, zijn ruim achtduizend werken uit 95 landen aangemeld. De jury heeft uiteindelijk 468 werken geselecteerd, waaronder dus de TeddyberenNachtwacht, om daadwerkelijk te exposeren.
“Het is toch wel de kers op de taart”, zegt Olsder nu met gepaste trots. Zijn passie is het schilderen van vliegtuigen, maar hij heeft ook bijzondere portretten op zijn naam staan als die van Paris Hilton in renaissancekleding. Daarnaast maakt hij samen met zijn echtgenote historische kostuums die ze dragen op bijzondere presentaties als bij het Fürstentreffen in het Duitse Bad Pyrmont afgelopen weekend, waar het paar figureerde als King George V en Queen Mary. Bert en Diana Olsder hebben verder gefigureerd in diverse Nederlandse speelfilms en ze hebben een bijrol in een volgend jaar te verschijnen oorlogsfilm.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo