De Swollenaer

Maandag, 21 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Zwolse senioren kunnen diepzeeduiken in hun woonkamer

Zwolse senioren kunnen diepzeeduiken in hun woonkamer
Foto: Eva Posthuma
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Met behulp van een virtual reality bril, sensoren en een computer bouwt SportService Zwolle de woonkamer van Zwolse senioren in een handomdraai om tot een tennisveld, bowlingbaan, oceaan of boksring. Dankzij de financiële bijdrage van 10.000 euro van het jubilerende Zwolse fonds De Gasthuizen kan SportService Zwolle de nodige innovatieve apparatuur aanschaffen.

‘Ik heb het helemaal uitgezocht en volgens mij zijn wij de állereerste sportorganisatie in Nederland die virtual reality (vr) inzet met als doel mensen langer, meer en beter te laten bewegen’, zegt Loes Boetes van SportService Zwolle. ‘Tennissen, voetballen, duiken, met dolfijnen zwemmen, het kan allemaal. Natuurlijk zwem je niet letterlijk als je met de vr-bril in je woonkamer of in de sportzaal staat, maar je beweegt wel. Het effect is zo groot, dat er al mensen zijn afgevallen door sportspelletjes met de vr-bril te doen. Er zijn zelfs websites die aangeven hoeveel calorieën je verbrandt als je het betreffende spel speelt.’

Fysiek en emotioneel

Niet alleen fysiek daagt de hypermoderne gadget mensen uit, ook emotioneel en mentaal. ‘Via Google Earth kun je met de bril ‘door de straten lopen’’, vertelt Boetes, die de afgelopen maanden namens SportService al één bril aanschafte om de mogelijkheden voor senioren te verkennen. ‘Met een van de deelnemers zijn we in haar vroegere buurt gaan kijken. Daar zag ze haar ouderlijk huis. Het ontroerde haar.’

10.000 euro

Het feit dat het idee al is uitgeprobeerd en door de deelnemende senioren enthousiast is ontvangen, trok het bestuur van De Gasthuizen over de streep om er met 10.000 euro aan bij te dragen. De Gasthuizen viert dit jaar zijn tienjarig jubileum en stelde daarom bij wijze van uitzondering een bijzonder groot bedrag beschikbaar: de Jubileumjubel van 10.000 euro. Mensen en organisaties met een idee dat het leven van Zwolse senioren leuker, makkelijker of gezonder maakt, konden een aanvraag indienen. ‘Dat we dit project kozen, is omdat het niet vóór senioren is bedacht, maar mét senioren. Zij hebben het al uitgeprobeerd en zijn enthousiast. Daarnaast is het vernieuwend en kan het door heel Zwolle worden uitgerold; de medewerkers van SportService pakken de apparatuur op en nemen het mee naar ieder adres’, zegt Hilly van den Hof, bestuurslid De Gasthuizen.

Kicken

Speciaal voor de gelegenheid kwam de Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer om de cheque namens De Gasthuizen te overhandigen aan Boetes. ‘Het is toch kicken als je tegen je kleinkinderen kunt zeggen dat je met virtual reality aan het sporten bent’, zegt hij in zijn toespraak. ‘Bovendien draagt dit project bij aan vitaal ouder worden en aan sociaal contact’, zegt hij, refererend aan de headsetjes die deelnemers met elkaar laten communiceren. Jolanda van der Veer, directeur van SportService Zwolle, onderstreept nog eens de bijdrage aan vitaliteit: ‘Wij staan voor een leven lang sporten en de vr-brillen maken dat echt mogelijk. Samen met De Zonnehuisgroep en WijZ bekijken we dan ook hoe vr nog breder kan worden ingezet voor senioren’.

Aan de slag

Van de 10.000 euro bestedingsruimte die De Gasthuizen toezegde, koopt SportService Zwolle twee vr-sets compleet met sensoren en controllers en twee computers met een fikse capaciteit, die de spellen mogelijk maken.

‘We verwachten in september van start te kunnen’, zegt Boetes. ‘Al hangt dat af van de levertijd van de vr-sets. Die zijn zo nieuw en populair dat de levertijd langer kan zijn. We beginnen met de senioren met wie we nu al sporten en willen in de toekomst een vr-programma ontwikkelen dat zo gevarieerd is, dat we voor iedere oudere in Zwolle een programma op maat kunnen maken.’

Wegens de vele aanvragen die De Gasthuizen kreeg voor de Jubileumjubel, wordt de actie in oktober 2019 herhaald. Dat betekent dat nog een initiatief een bijdrage van 10.000 euro krijgt. Lees meer op www.degasthuizen.nl.