De Swollenaer

Donderdag, 28 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Zwolse ‘Groene Kathedraal’ van populieren wordt opnieuw opgebouwd

Zwolse ‘Groene Kathedraal’ van populieren wordt opnieuw opgebouwd
Oude populieren aan Schellerenkweg zijn in 2018 gekapt.
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE – ROVA begint op woensdag 25 maart, in opdracht van de gemeente Zwolle, met het planten van 130 nieuwe populieren aan de Schellerenkweg.

Met het vervangen van de bomen wil de gemeente de Zwolse ‘Groene Kathedraal’ opnieuw opbouwen. Aan de Schellerenkweg worden zogenaamde ‘Populus nigra Vereecken' geplant. De bomensoort is gekozen vanwege de goede eigenschappen bij takbreuk en gezondheid, de schurftgevoeligheid. De zwarte populier is volgens de gemeente tevens een soort die van nature voorkomt in het rivierengebied.

Geliefd

De oude populieren aan de Schellerenkweg waren geliefd door Zwolse fietsers en wandelaars en werden ook wel de ‘Groene Kathedraal’ genoemd. De conditie van de ruim 65 jaar oude populieren was in zomer van 2018 door de langdurige hitte sterk verslechterd. Hierdoor braken grote takken spontaan af. Vanwege de veiligheid werden 100 van 130 bomen daarom met spoed gekapt. De resterende 30 bomen werden in verband met een nog uit te voeren ecologisch onderzoek gesnoeid en deze zijn pas in januari 2020 verwijderd .