<< Ga terug

Zwolse dansparen krijgen een podium tijdens Open Monumentendag

Zwolse dansparen krijgen een podium tijdens Open Monumentendag
Foto: Gemeente Zwolle

(door Erik-Jan Berends)

BINNENSTAD – het thema van Open Monumentendag, dit jaar op zaterdag 14 september, is ‘Plekken van vertier’. De organisatie roept mensen die elkaar bij de lokale dansscholen hebben ontmoet, zich te melden.

Veel Zwollenaren herinneren zich de dansscholen Drenthe aan de Jufferenwal en Wiering in de Kamperstraat en momenteel is dansschool Van Diffelen de plek om de danspassen eigen te maken. Tijdens Open Monumentendag zijn er om 12.00 en 14.00 uur presentaties in het hal van het stadhuis – of bij mooi weer op het bordes – hoe een dansles ‘vroeger’ in zijn werk ging. De organisatie van Open Monumentendag nodigt hiervoor paren uit die elkaar ooit via de Zwolse danslessen hebben leren kennen en nog steeds een relatie hebben.

Het is één van de ‘highlights’ tijdens de jaarlijkse dag, waarbij veel Zwolse monumenten zijn opengesteld voor het publiek. Aansluitend op het thema is er ook een wandeling ‘De meisjes van Pleyzier’, waarbij de deelnemers met een gids een ’hoerenroute’ lopen langs voormalige bordelen, waaronder de Schoone Bout en De Drie Zwaantjes. De routes vertrekken vanaf de informatiestand op de Grote Markt om 11.00 en 15.00 uur en deelname kost 5 euro per persoon.

Het Britten strijkorkest verzorgt tussen 10.15 en 12.45 uur, als ook het Zwols fluitensemble, een paar optredens in de Reulandzaal van het ArtEz Conservatorium op het adres Aan de Stadsmuur. Tevens is er een expositie te zien over kermis- en circusminiaturen van Willem Kruijer en een tentoonstelling van foto’s van de kermis van de Zwolse fotografen Marijke Ripke, Harry ten Klooster, Frans Paalman en Pedro Sluiter.

Fotograaf en circuskenner Jan Drost exposeert op Open Monumentendag zijn circusposters en is zelf aanwezig om tekst en uitleg te geven. De hele expositie blijft overigens drie weken hangen, zodat mensen die niet tijdens Open Monumentendag kunnen komen, later alsnog gelegenheid hebben de tentoonstelling te zien.

Het is een greep uit de talrijke activiteiten tijdens Open Monumentendag. Bezoekers kunnen verder nog genieten van demonstraties klokkenluiden, kooroptredens in verschillende kerken, exposities Minecraft, archeologisch onderzoek en kunt van kunstenaarsvereniging Palet in Academiehuis de Grote Kerk, een expositie ‘Zwolle van boven’ in de Peperbus, een expositie over 200 jaar Willemsvaart bij RAW Space, een expositie van beeldende kunstenaars in de Statenzaal, optredens van showband Jubal in de binnenstad, fietstochten en een kinderpuzzeltocht.

Dansparen die zich willen aanmelden, of mensen die willen deelnemen aan de wandeling ‘De meisjes van Pleyzier’, kunnen dat doen per e-mail: info@petervader.nl. Zie voor het complete programma openmonumentendagzwolle.nl.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo