De Swollenaer

Woensdag, 3 juni 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Zwols groenproject krijgt landelijke erkenning

Zwols groenproject krijgt landelijke erkenning
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ASSENDORP - Het Zwolse project ’50 tinten groen Assendorp’ is op de 72ste plek van Trouw’s Duurzame 100 geëindigd. Het project werd uit talloze inzendingen gekozen om haar gecombineerde benadering van energie, groen, water, huizen en mobiliteit, en om de mensgerichte en tegelijk praktische ‘handen-uit-de-mouwen’- aanpak.

‘Superblij en trots’ is buurtbegeleider Kirsten Notten met de landelijke erkenning. “We beschouwen ons plekje op de duurzaamheidslijst als een waardering voor onze eigenzinnige aanpak en jaren hard werken.” Een voorbeeld van de unieke aanpak is het typisch Zwolse groendak, ontwikkeld door straatambassadeur Adriaan Mosterman samen met tuinontwerper Harry Pierik. Dankzij dit initiatief bloeit de zeldzame Zwolse Anjer op daken in Assendorp. De landelijke erkenning heeft het project bedolven onder positieve reacties van inwoners via sociale media en van partners en subsidiegevers. “Mensen genieten van de verhalen die we vertellen en het plezier dat we beleven. Ook is er respect voor wat we praktisch tot stand brengen op het gebied van isolatie, energieopwekking, vergroening en besparing”, aldus Notten.

Bewoners in Assendorp zijn al een aantal jaren bezig met vergroenen van de versteende wijk. Daar is verduurzaming van de huizen en later duurzame mobiliteit bij gekomen. Zo steken bewoners de handen zelf uit de mouwen in de historische wijk. Ze zetten vijftig verschillende groene acties op touw. Zo namen bewoners het initiatief om de huizen te isoleren, energie te besparen en de wijk van meer groen te voorzien.

Met gezamenlijke groenacties, huiskamergesprekken, collectieve inkoopacties, een leefstraat of het onderling uitwisselen van informatie over duurzame mobiliteit wordt duurzaamheid onderdeel van het dagelijks leven. Dat resulteerde tot nu toe in 89 geveltuintjes, 40 groene daken, 25 waterbergingen, 25 vloeren die zijn geïsoleerd, 75 auto’s die op afstand worden geparkeerd en tientallen deelauto’s. Meer informatie is te vinden op de website 50tintengroenassendorp.nl.