De Swollenaer

Donderdag, 4 juni 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Zwollenaren Walter Devenijns en Janine Stougie publiceren hun derde digitale reisgids

Zwollenaren Walter Devenijns en Janine Stougie publiceren hun derde digitale reisgids
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE – Zwollenaren Walter Devenijns en Janine Stougie hebben, na drie jaar met tussenpauzes rondtrekken door Spanje, hun derde digitale reisgids uitgebracht. De Spanjekenners brengen in dit e-book de lezer naar het Zuid-Spaanse natuurpark Cabo de Gata.

Maandenlang wandelden ze door dit semi-woestijngebied op zoek naar de mooiste plekjes. Maar ook cultuurstad Almería met z’n enorme Alcazaba, het grootste Moorse fort van het Iberisch schiereiland, werd aangedaan en voor de spaghettiwestern-liefhebbers bezochten ze uitgebreid Tabernas en Los Albaricoques.

Thuishaven

Momenteel verblijven ze al weer een dikke maand in Zwolle. “Zwolle blijft onze thuishaven”, vertelt het duo. “Het is goed om je ergens in alle rust terug te kunnen trekken. Nou ja, in alle rust… de agenda vult zich sluipenderwijs razendsnel. Het is heerlijk om iedereen weer terug te zien. Te horen hoe het gaat. En Zwolle te herontdekken, want de stad groeit als een dolle.” Toch begint het weer te kriebelen. “We blijven nog zeker een dikke maand in Zwolle, maar daarna gaan we het binnenland van Spanje in. We specialiseren ons op het onbekende Spanje. Het Spanje dat niet op het netvlies staat van de dik 80 miljoen toeristen die het land jaarlijks bezoeken. Dus niet de costa’s, maar het binnenland (campos) dit keer.”

Berggebied

In het onlangs verschenen boek namen ze trouwens wel de costa’s onder de loep. Ze bezochten naast Cabo de Gata toeristenoorden Mojácar, Roquetas de Mar en Aguadulce. Mooie ontdekking was, volgens het Zwolse stel, het bosrijke berggebied Sierra de los Filabres, het iets lager gelegen broertje van de Sierra Nevada met adelaarsnest Serón, voormalig mijndorp La Menas en observatorium Calar Alto.

E-reisgids

Hun nieuwe e-reisgids Cabo de Gata - Costa de Almería telt 572 pagina’s en bevat bijna 800 illustraties, 88 kaarten en zelfs 15 films. Het is dus zowel een lees- als een kijkboek. Voor dit e-boek zijn Devenijns en Stougie maanden op pad geweest. De eerste keer in juli 2013, daarna nog in 2017, 2018 en 2019. “Het is een fascinerende wereld, waar je je geen seconde hoeft te vervelen. Ja, het boek is af, maar wij zullen er zeker weer naar terugkeren. Al is het maar in de winter, want rondom Almería is het eigenlijk altijd lekker weer.” In totaal hebben ze 41 wandeltochten en diverse fietsroutes beschreven. Deze routes zijn via de e-reisgids te downloaden en met gps (Wikiloc) op de voet te volgen. “Extra service aan onze kopers. Dat is het leuke van e-reisgidsen. Je kunt je lezers zoveel meer bieden. Je laadt de route op je smartphone en je kunt op pad.”

Kusten

Eerder brachten de Zwollenaren e-reisgidsen uit over Costa de la Luz Zuid met steden als Cádiz, Jerez de la Frontera en Tarifa en Costa de la Luz Noord met wereldnatuurerfgoed Doñana, bedevaartsoord El Rocío, provinciehoofdstad Huelva en Costa de Islantilla. “Ja, we zijn met de kusten begonnen. Wel de minst onontdekte costa’s, want je wilt aan de ene kant appelleren aan wat de meeste toeristen leuk vinden en dat is toch nog steeds zon, zee en strand, maar je wilt ze ook iets nieuws laten zien”, aldus Stougie.

Vogelparadijs

Echt onontdekt en vooral heel anders wordt het volgende boek, waarin ze naar Extremadura afreizen. “Dat ligt ten westen van Madrid en grenst aan Portugal. Je vindt daar de relatief onbekende cultuursteden Mérida, Cáceres, Plasencia en Guadalupe. Het is het land van de conquistadores, de veroveraars van Latijns-Amerika. Verder is er vooral heel veel natuur met vogelparadijs Monfragüe en het heel erg lege La Siberia. Een heel gevarieerd gebied, waar je nauwelijks buitenlandse toeristen tegenkomt. Ja, dat is echt het andere Spanje”, menen de Zwolse schrijvers.

Belangstellenden kunnen hun reis volgen op hun blog https://campersmuikjegaatlos.nl.