De Swollenaer

Maandag, 6 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Zwolle wil sneller betaalbare woningen bouwen

Zwolle wil sneller betaalbare woningen bouwen
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Het college van burgemeester en wethouders werkt, samen met overheden en marktpartijen, aan het sneller bouwen van woningen in de stad. Ze verwacht dat de komende tientallen jaren wel 25.000 nieuwe woningen nodig zijn.

Er worden nu duizend nieuwe woningen per jaar gebouwd. Om woningen te kunnen bouwen, zijn vaak ook flinke investeringen nodig voor bijvoorbeeld wegen of de openbare ruimte. Zwolle doet daarom, samen met provincie Overijssel en marktpartijen, een voorstel aan het Rijk om deze investeringen slim te bundelen en zo samen met het Rijk het bouwen van nieuwe, betaalbare en duurzame woningen in Zwolle sneller mogelijk te maken.

Investeren
Wethouder Ed Anker: “Om nieuwe woningen in de stad te kunnen bouwen, moeten er bijvoorbeeld vaak ook wegen, fiets- en looproutes worden aangepakt. Of oplossingen worden bedacht voor het parkeren van auto’s. In de Spoorzone is dat het geval. Om in dit stadsdeel meer woningen te kunnen bouwen, zijn er ook aanpassingen nodig die zorgen dat het ook in de toekomst een fijne woonplek blijft: meer groen, meer levendigheid en aantrekkelijke routes voor fietsers en voetgangers. En dat allemaal klimaaproof. Hiervoor zijn miljoenen nodig. Door nu samen te investeren, kunnen we de bouw van nieuwe betaalbare woningen versnellen.”

Aanvraag
De landelijke overheid stelt nu 1 miljard euro beschikbaar om sneller nieuwe betaalbare woningen te bouwen in een prettige leefomgeving. Dit is een speciale regeling waarvoor gemeentes in Nederland een aanvraag kunnen doen. Dat kan in vier rondes. De eerste ronde is nu begonnen. De Spoorzone is voor Zwolle de grootste kanshebber in deze eerste ronde. De Zwartewaterallee, Oosterenk en Stadshagen zijn mogelijke gebieden voor latere aanvragen.

Besluit
De minister neemt in oktober een besluit over het gezamenlijke voorstel uit Zwolle. Als het Rijk samen wil investeren in de Spoorzone, wordt er daarna met inwoners, organisaties en partijen gewerkt aan de uitwerking van de plannen, zo meldt de gemeente.