De Swollenaer

Dinsdag, 7 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Zwolle Unlimited brengt weer vertel- en straattheater, muziek, boeken en wijn

Zwolle Unlimited brengt weer vertel- en straattheater, muziek, boeken en wijn
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends)

BINNENSTAD – Het jaarlijkse festival Zwolle Unlimited is dit jaar van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni, tijdens het Hemelvaartsweekend. De binnenstad staat dan weer bol van verteltheater, muziek, straattheater en ook de vinyl- en boekenmarkt en het Wijnfestival vallen weer onder de paraplu van het festival.

“Het festival kent dit jaar vier routes met korte voorstellingen, vaak mede-begeleid door bekende Zwollenaren”, maakt organisator Rob Bults bekend. “Er is een kinderroute, een ‘echt gebeurd’ -route, een straattheaterroute en een internationale vertelroute. De ‘echt gebeurd’ -route is documentaire-achtig en daarin spelen onder meer Fay Lovsky en Daphne Gakers een rol. De straattheaterroute speelt zich af op verstilde plekjes in de stad. Daarin is onder meer een glazendraaier op een glasorgel te bewonderen als ook de formatie Roest met een living statue-voorstelling. Alle acht internationale vertellers die naar het festival komen, zijn te zien tijdens de internationale vertelroute.” De routes hebben ieder drie à vier voorstellingen en duren gemiddeld anderhalf uur. Ik Toon, de voormalige Week voor de Amateurkunst, heeft een vijfde route met amateurkunst. De amateurs hebben daarmee dit jaar geen podium maar een route.

Identiteit

Bults noemt de aanpassing in het straattheaterprogramma een grote verandering. “Als festival sluiten we jaarlijks aan op het provinciale Kunsten op Straat. We gaan daar voor een duidelijke identiteit en kiezen daarom voor dans en circustheater. Als organisatie van Zwolle Unlimited vinden we dat we iets unieks bieden, vandaar dat we keuzes maken. De kunst van het bewegen komt daarbij voor ons bovenaan te staan, niet de humor. Dat betekent anderzijds niet dat humor geen rol speelt in de voorstellingen. We willen dat het publiek echt reageert van ‘Oh, wat knap’. Het is dus een keuze voor meer ambacht; het wordt spectaculairder.” De voorstellingen zijn deels in de stad en deels op podia.

Rijksmuseum

Op het Kinderplein is op zaterdagmiddag een expositie van het Rijksmuseum Amsterdam met als thema ‘Hoe kijk je naar kunst?’, zowel interessant voor kinderen als volwassenen. “Ik vind het heel tof dat we dat als Zwolle, voor het eerst buiten de Randstad, hebben”, zegt de organisator met gepaste trots. Kinderen kunnen op het plein verder pottenbakken, spelletjes doen, er is een waterbassin van museum De Oude Aarde, er is een blotevoetenpad en er zijn veel voorstellingen. Het talentenfestival Draadloos maakt ook weer deel uit van het festival. De deelnemers spelen op de terrassen in de binnenstad en de finale is zondagavond op het hoofdpodium bij het Smulerf.

Smulerf

Op het centrale Smulerf op het Broerenkerkplein kunnen bezoekers niet meer met munten betalen, maar gaat zoveel mogelijk per pin. Bults: “Er werd te weinig spontaan gegeven voor de voorstellingen en we moeten ook inkomsten hebben voor groei van het festival. Maar er blijven genoeg voorstellingen over die men kan bezoeken en voor het festival zelf hoeft men geen entree te betalen. We zoeken de mix van service voor het publiek, kwaliteitsverbetering en zorgen voor groei. Voor de topvoorstellingen in grote, besloten ruimtes en de routes moeten bezoekers betalen. Voor de rest kan men geven wat men het waard heeft gevonden, bij voorkeur per bankapp. De prijzen van de voorstellingen houden we bewust laag om het festival zo laagdrempelig mogelijk te houden.”

Inclusief alle routes telt Zwolle Unlimited over de vierhonderd vertellingen. Op zondag is de vinyl- en boekenmarkt aan de Thorbeckegracht en het Wijnfestival op het Grote Kerkplein. Zie voor alle festivalinformatie www.zwolleunlimited.nl of lees volgende week de festivalkrant in weekblad de Swollenaer.