<< Ga terug

Zwolle kandideert zich voor Roze Zaterdag 2020

Zwolle kandideert zich voor Roze Zaterdag 2020

ZWOLLE - ”Zwolle is een tolerante stad en wil dat blijven. Een stad waar iedereen kan zijn wie hij wil zijn en kan houden van wie hij wil houden. Door Roze Zaterdag in 2020 naar Zwolle te halen kan de stad deze tolerantie ook landelijk uitdragen”, meldt de gemeente Zwolle.

Roze Zaterdag heeft tot doel de diversiteit van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te tonen en zo het begrip voor deze groepen te vergroten. Jezelf kunnen zijn, wat je seksuele geaardheid of genderidentiteit ook is, blijft een thema dat nog altijd speciale aandacht vraagt, vindt het college van burgemeester en wethouders. Het ondersteunt de initiatiefnemers met een subsidie van 40.000 euro.

De initiatiefnemers hebben de plannen van Zwolle in oktober 2017 aangemeld bij Stichting Roze Zaterdagen. Dit voorjaar wordt een bidbook ingediend met daarin de plannen voor Zwolle. Stichting Roze Zaterdag kent de titel Roze Stad toe aan de gemeente die het beste plan indient. Diversiteit van de stad en een goede samenwerking tussen gemeente, ondernemers en culturele instellingen zijn hierin belangrijke criteria. Initiatiefnemers zijn voornemens om Zwolle gedurende één week roze te kleuren, met als afsluiting de Roze Zaterdag. Binnen deze week worden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder voorstellingen, films, exposities en feesten – allen met een Roze accent. Ook komt er een parade.

Initiatiefnemers, Hendrik Karabagias en Niek Lá Mon, zijn bezig om zoveel mogelijk partijen te betrekken bij de organisatie, voorbereiding en uitvoering van de Roze Zaterdag. Partijen als het COC Zwolle, Stichting The Loveboat, onderwijsinstellingen, de Koninklijke Horeca Nederland, HESZ, Zwolle Fonds, Cibap, en de Provincie Overijssel zijn benaderd en in gesprek met de initiatiefnemers. Ook religieuze partijen als kerken, de synagoge en moskeeën worden benaderd om mee te denken en te participeren.

Wethouder Eefke Meijerink: “De gemeente omarmt het idee van de initiatiefnemers om Roze Zaterdag opnieuw naar Zwolle te halen. Wat is er mooier dan met een groot feest de liefde tussen mensen te vieren. Het wordt een feest voor iedereen, georganiseerd door heel veel verschillende mensen en organisaties.”

Zwolle is al eerder kandidaat geweest voor Roze Zaterdag: in 1990 kleurde Zwolle roze, met als thema 'Gewoon Trots', evenals in 2006 met het thema 'You're Welcome'.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo