De Swollenaer

Dinsdag, 22 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Zwaaisteen viert éénjarig bestaan

Zwaaisteen viert éénjarig bestaan
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE – De Zwolse organisatoren Marloes Markslag en Corinne Tijsseling roepen iedereen op om op woensdag 26 augustus extra vaak te zwaaien naar bekenden en onbekenden. Het is dan namelijk de eerste Nationale ‘Zwaaien voor een glimlach’-dag.

De Nationale ‘Zwaaien voor een glimlach’-dag wordt gehouden ter ere van het éénjarige bestaan van de Zwaaisteen, waarvan de eerste van Nederland in de wijk Wipstrik zijn geplaatst. Een Zwaaisteen is een stoeptegel met een vrolijke zwaaihand die voorbijgangers uitnodigt om te zwaaien naar degene waar de Zwaaisteen voor het huis ligt.

Tijsseling is de bedenker van het initiatief: “Zwaaien is een heel klein gebaar met een grote betekenis. Het levert altijd een glimlach op en mensen ervaren het als een moment van gezelligheid. Soms kan een zwaaigroet zelfs iemand oppeppen. Door bewust naar een ander te zwaaien en elkaars blik te zoeken, vang je elkaars glimlach waardoor zwaaien meer betekenis krijgt. Dit kleine maar waardevolle gebaar willen we op 26 augustus daarom nog eens extra onder de aandacht brengen. Er liggen inmiddels zwaaistenen in twaalf gemeenten, waarvan één in België.”

Prikkelen

Na introductie van het initiatief kreeg het Zwolse Zwaaisteen-duo tips van buurtbewoners voor verbetering van de stenen. Zo is het ontwerp wat aangepast, zodat de steen meer opvalt. Ook gebeurt het plaatsen zorgvuldiger, zodat bewoners vanaf de steen het zwaaien ook echt goed kunnen zien. “Het is wel zaak regelmatig mensen te prikkelen en bewust te maken van de zwaaistenen anders verwatert het effect”, aldus de initiatiefneemster. “Uit een eerste effectmeting blijkt dat mensen er echt een glimlach van op hun gezicht kregen en dat ze een moment van gezelligheid ervaren.”

Omzien

In de Wipstrik wordt het éénjarig bestaan van de Zwaaisteen met een klein feestje gevierd. ’s Morgens wordt een ronde gedan langs alle zwaaistenen, ’s middags is er een kinderbingo en een zwaaikaravaan. Markslag, opbouwwerker bij Travers Welzijn: “Zo gaan we, samen met wijkvereniging Wipstrikkwartier, de wijk bedanken voor een jaar lang zwaaien en we moedigen iedereen aan om dit te blijven doen. Want zwaaien naar elkaar is omzien naar elkaar en dat is belangrijk voor een fijne buurt.”

Informatie

Meer informatie is te vinden op www.zwaaisteen.nl. Zwollenaren die graag een Zwaaisteen voor de deur hebben, kunnen contact opnemen met Marloes Markslag: m.markslag@travers.nl.