<< Ga terug

Zonneweide Hessenpoort krijgt eerste zonnepanelen

Zonneweide Hessenpoort krijgt eerste zonnepanelen
Foto: Eigen foto

HESSENPOORT - De ondernemers die participeren in de zonneweide op hun bedrijventerrein Hessenpoort hebben woensdag, in het bijzijn van wethouder Monique Schuttenbeld, allen hun eerste paneel gemonteerd.

“We moeten het samen doen. Het bedrijfsleven kent de behoefte vanuit de markt en wij als gemeente kunnen faciliteren, sturen en adviseren. Zo werken we samen toe naar het realiseren van onze lokale energiedoelstellingen”, sprak de wethouder. Sinds twee weken is er een grote montageploeg aan het werk op de Rijnlandstraat om de dragende constructie voor de panelen te monteren. Een tweede montageploeg legt vervolgens de panelen op de dragers. Als de panelen liggen, wordt de bedrading aangesloten zodat de opgewekte energie straks ook daadwerkelijk het net op gaat en getransporteerd kan worden. “Een hele klus maar het gaat er steeds mooier uitzien. De kavels zijn geëgaliseerd en je ziet elke dag de vorderingen,” aldus parkmanager Ilse Sijtsema. “In het najaar gaan we hoogteverschillen, wadi’s en beplanting aanbrengen zodat de zonneweide zoveel mogelijk opgaat in het landschap. De omheining wordt ook grotendeels groen. Het Zone College gaat ons daarmee onder andere helpen.”

Als alles volgens planning verloop, kunnen eind september de zonnepanelen hun werk gaan doen. Omgerekend kan de zonneweide op Hessenpoort ongeveer 1.700 huishoudens in Zwolle van duurzame stroom voorzien. Na de oplevering van de productievelden komt de focus te liggen op het themapark dat grenst aan de zonneweide. In het najaar verrijst daar een vergaderpaviljoen waarbij het streven is dat deze voor minimaal negentig procent uit gerecycled materiaal zal bestaan.

De ondernemers die participeren in dit project zijn blij dat het eindelijk zo ver is. Voorzitter van de Coöperatie Arap - John Tigchelaar van Transferro - blikt nog even terug: “In 2013 hebben we op onze Algemene Ledenvergadering voor het eerst over zonnepanelen onder de hoogspanningsmasten gesproken. Door dit project op coöperatieve wijze in te zetten met Social Return on Investment hebben we de exploitatie in eigen hand weten te krijgen. We zijn dan ook supertrots op deze mijlpaal voor Hessenpoort.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo