De Swollenaer

Donderdag, 6 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Zangers kunnen meedoen met de Queen Symphony

Zangers kunnen meedoen met de Queen Symphony
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE/HATTEM – In Theater de Spiegel wordt op 13 april de Queen Symphonie van Tolga Kashif uitgevoerd. Iedereen die graag in een groot koor en in een professionele productie wil meezingen, kan nu meedoen aan het muziekproject.

De Queen Symphonie is een samenwerking tussen fanfare orkest CMH, het Huygens Projectkoor en Theater de Spiegel. De productie staat onder leiding van Carlo Balemans. Hans Tijssen is verantwoordelijk voor het instuderen van het koor. Zij zoeken nog versterking, met name bij de mannen. De eerst volgende repetitie is op 26 januari in Hattem.

De in 1970 opgerichte Britse Rockband-formatie Queen veroverde in de jaren zeventig, tachtig en ver daarna de wereld met hits als ‘We Will Rock You’, ‘I want to Break Free’ en ‘Bohemian Rhapsody’. Toen Tolga Kashif begin deze eeuw de opdracht kreeg van EMI Classics voor The Queen Symphony volgde hij een nieuwe werkwijze. De oorspronkelijke opbouw van de nummers van Queen liet hij los, hij haalde de kenmerkende melodieën, riffs, lijnen en akkoorden uit de muziek en componeerde op die basis een volledig nieuwe symfonie. Om recht te doen aan de klanken, de ideeën en de weelderigheid van de muziek van Queen, schreef hij voor een orkest van grote omvang en voegde daar een groot koor aan toe.

The Queen Symphony is een stuk waar de nummers van Queen op een symfonische wijze in zijn verwerkt. Kashif voltooide dit monumentale werk in 2002, Eric Somers maakte er een arrangement van voor groot fanfareorkest. Om dit stuk te kunnen uitvoeren, wordt het orkest aangevuld met solisten, diverse instrumentalisten en een samengesteld gelegenheidskoor van meer dan honderd leden.

De koorrepetities zijn op de zaterdagen 26, januari, 2 maart en 23 maart van 10.00 tot 14.00 uur en donderdag 7 februari van 20.00 tot 22.00 uur in Hattem. De generale is op de dag van het concert, 13 april ‘s middags.

De organisatoren zoeken nog tien mannen, ervaren zangers. De deelnamekosten bedragen 15 euro. Geïnteresseerden voor het Huygens Projectkoor kunnen zich aanmelden via de website www.huygensmusic.nl.