<< Ga terug

Winkelpuien en shoppen in Zwolle staan centraal bij ‘Verhalen over Zwolle’

Winkelpuien en shoppen in Zwolle staan centraal bij ‘Verhalen over Zwolle’
Foto: Eigen foto

BINNENSTAD – Belangstellenden zijn op vrijdag 17 januari om 20 00 uur welkom bij de volgende avond in de reeks ‘Verhalen over Zwolle’ waarin het thema ‘naar hartenlust shoppen’ centraal staat.

Tijdens de presentaties gaat het over de ontwikkeling van winkelpuien in Zwolle en hoe winkelen een beleving werd en onderdeel van stedenbouw. De binnenstad van Zwolle is al eeuwenlang een levendig centrum van handel, ambacht en bedrijvigheid én het domein van talloze winkeliers en hun klanten. Vooral vanaf de late achttiende eeuw verplaatste de verkoop van de goederen zich van buiten (voor de gevel) naar voornamelijk binnen. Oude huizen werden verbouwd en winkelpuien werden het visitekaartje van de winkel. Dit heeft in Zwolle fraaie winkelpuien opgeleverd maar het had ook (bouwhistorische) gevolgen voor het pand.

Welvaart

CeesJan Frank neemt bezoekers deze avond mee in het boeiende verhaal over de historie van Zwolse winkelpuien. De ontwikkeling van ‘de Zwolse Winkel’ verhoudt zich van marktkraam naar winkelcentrum tot de evolutie van de winkelarchitectuur in Nederland. Toenemende productie en welvaart leidden tot verbreding van het assortiment en tot schaalvergroting van winkels. In de tweede presentatie licht architectuurhistoricus Wijnand Galema toe hoe winkelen een architectonisch vormgegeven beleving werd en winkelplanning een onderdeel van stedenbouw. De muziek wordt verzorgd door studenten van het ArtEZ conservatorium.

Aanmelden

De toegang tot ‘Verhalen over Zwolle’ is gratis. De inloop bij Waanders In de Broeren is vanaf 19.30 uur. Een vrijwillige bijdrage om weer acht avonden mogelijk te maken, wordt op prijs gesteld. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar communicatie@waandersindebroeren.nl met vermelding welke lezing, datum en hoeveel personen.

Platform

Deze avond wordt aangeboden door het Erfgoedplatform Zwolle. Dit platform wordt gevormd door: Historisch Centrum Overijssel, Waanders In de Broeren, Zwolse Historische Vereniging, Vereniging vrienden van de stadskern Zwolle, Zwols Architectuur Podium, Gemeente Zwolle (Monumentenzorg en Archeologie), Stichting Stadsherstel Zwolle, Academiehuis de Grote Kerk Zwolle, Stichting Het Vrouwenhuis Zwolle, Stichting Allemaal Zwolle en Het Oversticht. De organisatie van de avond is in handen van Monumentenzorg en Archeologie gemeente Zwolle en het Zwols Architectuur Podium.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo