De Swollenaer

Donderdag, 28 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Winkelcentrum Holtenbroek wordt opgeknapt

Winkelcentrum Holtenbroek wordt opgeknapt
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Als het aan de gemeente Zwolle ligt, wordt winkelcentrum Holtenbroek aan het Bachplein met een groene plek op het winkelplein en betere parkeervoorzieningen binnenkort een stuk aantrekkelijker.

De groene plek met zitplaatsen moet het verblijf op het winkelplein plezieriger maken. Daarnaast komen er meer plekken voor laden en lossen zodat dit niet meer op het winkelplein hoeft. Met het plaatsen van bollen wil de gemeente stoepparkeren bij de ingang voorkomen. Tot slot komen er meer parkeerplekken voor mindervaliden, zodat die dichterbij de winkels kunnen parkeren. Met deze aanpassingen verwacht de gemeente dat winkelcentrum Holtenbroek veiliger, comfortabeler en aantrekkelijker wordt. Het college heeft ingestemd met de plannen, waarvoor een bedrag van 22.700 euro beschikbaar wordt gesteld.

Anderhalvemeter

“Wijkwinkelcentra en aanloopstraten spelen een belangrijke rol in de detailhandelstructuur van Zwolle, zo stond in de Kadernota Detailhandel uit 2017”, meldt de gemeente Zwolle in een persbericht. “Vaak kan met relatief kleine maatregelen de loop naar deze winkels worden gestimuleerd. Inmiddels is ook de anderhalvemetereconomie gebaat bij spreiding van winkelend publiek.”

Supermarkt

De plannen waarmee het college nu heeft ingestemd, zijn een voorbeeld van zulke maatregelen. Winkelcentrum Holtenbroek ontstond in 2005 uit de samenvoeging van twee kleinere winkellocaties. Afgezet tegen het inwonertal van Holtenbroek is het winkelcentrum volgens de gemeente eigenlijk net een maatje te groot. Daardoor dreigde leegstand. De gemeente, eigenaar Syntrus Achmea en de winkeliers hebben vervolgens de handen ineen geslagen. Wat al hielp, was de komst van een succesvolle Turkse supermarkt die inmiddels is uitgebreid naar enkele leegstaande ruimtes. Verdere vergroening en een betere verkeersveiligheid waren eveneens dringende wensen van de partners in winkelcentrum Holtenbroek. Met de jongste plannen wordt aan die wensen tegemoet gekomen.