De Swollenaer

Zondag, 31 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Windesheim studenten voeren campagne tegen socialbesitas

Windesheim studenten voeren campagne tegen socialbesitas
Ingezonden door: Faith de Weerd

Zwolle – Eerstejaars communicatiestudenten van Hogeschool Windesheim in Zwolle gaan deze week wederom de strijd aan met socialbesitas. Donderdag 16 mei zullen zij leerlingen van het voortgezet onderwijs onder andere voorlichting geven over de gevaren van social media verslaving, met als doel bewustwording te creëren onder de jongeren. Elf studenten zijn donderdag 16 mei aanwezig op het Stad & Esch Lyceum in Meppel.

De communicatiestudenten hebben een campagne opgezet om social media verslaving – ook wel socialbesitas genoemd – onder aandacht te brengen bij de jongeren. Dit doen zij in samenwerking met Tactus Verslavingszorg.

Crossmediale campagne

De studenten zullen diverse soorten media inzetten voor de campagne, zoals Instagram en Facebook, maar ook offline promotiemateriaal zoals flyers. Onder de naam ’ONLIFE’ zullen zij een crossmediale campagne voeren op het Stad & Esch Lyceum in Meppel.

Bewustwording

ONLIFE wil niet alleen bewustwording van social media verslaving creëren onder jongeren, maar ook hun ouders. In veel gevallen kunnen ouders al een groot verschil maken in de reductie van smartphonegebruik onder jongeren, door bijvoorbeeld duidelijke regels op te stellen. ONLIFE richt zich echter niet alleen op de negatieve aspecten van smartphonegebruik, maar ook hoe smartphones en social media een positieve invloed kunnen hebben op je leven.

FOMO

Gemiddeld spenderen jongeren drie tot vijf uur per dag aan social mediakanalen, zoals Snapchat en Instagram. Uit onderzoek blijkt zelfs dat bij 40% hun nachtrust lijdt onder het smartphonegebruik. Fear of Missing out (FoMo) – anders gezegd: de angst om iets te missen – begint bij veel jongeren hun leven te beheersen. Om deze reden heeft Tactus Verslavingszorg de hulp ingeschakeld van Hogeschool Windesheim.