De Swollenaer

Vrijdag, 3 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Wie wordt de nieuwe Stadsdichter van Zwolle?

Wie wordt de nieuwe Stadsdichter van Zwolle?
Foto: pixabay
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Belangstellenden voor de functie van Stadsdichter van Zwolle hebben nu de kans. Tot en met 31 oktober kunnen ze solliciteren naar deze functie.

De Stadsdichter geeft via poëzie (eventueel begeleid met muziek) kleur aan ontwikkelingen of gebeurtenissen in Zwolle. Zo draagt de Stadsdichter bij aan de beleving, verdieping, verwondering, verrassing van het alledaagse leven in de stad Zwolle. Vertegenwoordigers van Zwolle Zien en Stadkamer voeren op donderdag 15 november gesprekken met de kandidaat-Stadsdichters. Na deze gesprekken wordt de nieuwe Stadsdichter Zwolle geselecteerd.

Dichters en dichter-zangers kunnen hun schriftelijke motivatie én drie gedichten over Zwolle insturen via de website www.zwollezien.nl. Bij de selectie wordt gelet op de kwaliteit, gelaagdheid en toegankelijkheid van de poëzie, alsmede op de betrokkenheid bij de stad Zwolle en actuele Zwolse ontwikkelingen. Bovendien speelt de voordrachtkunst van de dichter of dichter-zanger een rol, net als diens visie op de invulling van het Stadsdichterschap. De Stadsdichter wordt in principe aangesteld voor een periode van twee jaar.

Eerdere Stadsdichters van Zwolle zijn: Paul Gellings (2005-2007, benoemd door de Gemeente Zwolle), Lenze Bouwers (2007-2009, benoemd door de Gemeente Zwolle), Alet Boukes (2009-2011, benoemd door de Gemeente Zwolle), Marieke van Bolderen (september 2015-september 2016, benoemd door Partij voor Cultuur) en Kees Smits (januari 2017-januari 2019, benoemd door het comité nieuwe Stadsdichter).

De nieuwe Stadsdichter van Zwolle wordt aan de stad gepresenteerd tijdens Nationale Gedichtendag op 31 januari 2019. Tevens wordt Kees Smits dan hartelijk bedankt voor de wijze waarop hij het stadsdichterschap in Zwolle vorm heeft gegeven.