De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Werkgroep demonstreert noodstop op de Melkmarkt

Werkgroep demonstreert noodstop op de Melkmarkt
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD - De werkgroep ’30 km’ is op 27 augustus weer in actie voor een verkeersveilige binnenstad. De binnenstadbewoners houden dan van 14.30 tot 16.00 uur een remwegdemonstratie op de Melkmarkt. Deze actie is gratis toegankelijk voor jong en oud.

Een remwegdemonstratie is een evenement om te laten zien welk effect snelheid heeft op de remweg van auto’s. Een instructeur laat eerst zien hoe lang de remweg is van een auto met een snelheid van 30 kilometer per uur en daarna met 50 kilometer per uur. “De kans op een ongeluk is veel groter als je een paar kilometer te hard rijdt en dat kan al gauw ernstige gevolgen hebben. Zeker in de smalle binnenstad waar je vaak te maken hebt met kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals kinderen, ouderen en fietsers”, aldus de initiatiefnemers.

De werkgroep zoekt op allerlei manieren aandacht voor de 30 kilometer-zone. Voor het hele gebied binnen de gracht geldt deze snelheid en daar willen ze mensen op een leuke manier op wijzen. Tot aan de zomer waren er verschillende acties van straatacties waarbij samen met bewoners van de betreffende straten de tekst ‘30’ groot op het wegdek is gespoten tot aan het uitdelen van bonbons aan chauffeurs die zich aan de snelheid hielden. Nu is het de beurt aan de remwegdemonstratie van Veilig Verkeer Nederland. “We willen graag laten zien wat er nu werkelijk gebeurt wanneer je in het centrum een noodstop moet maken”, aldus Barbara Mensink, lid van de werkgroep. “Een remwegdemonstratie maakt dat heel goed duidelijk.”

De werkgroep 30km is een onderdeel van het ‘wijkpanel’ in de binnenstad. Het wijkpanel bestaat uit binnenstadbewoners die graag op creatieve wijze de binnenstad schoner, leefbaarder en vooral nóg leuker willen maken. Het wijkpanel is ontstaan op initiatief van de gemeente en de bewonersvereniging binnenstad Zwolle (bbZ). Zie voor meer informatie www.bbzwolle.org.