De Swollenaer

Woensdag, 8 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Weg vrij voor foodcourt Subway, KFC, Burger King en La Place in Zwolle

Weg vrij voor foodcourt Subway, KFC, Burger King en La Place in Zwolle
Redactie: Erik-Jan Berends

DEN HAAG – De vestiging van enkele fastfoodrestaurants in het Foodcourt De Vrolijkheid aan de Oude Meppelerweg is definitief goedgekeurd. De Raad van State verwierp vandaag de bezwaren tegen het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor dit project.

Bewoners van de nabijgelegen wijk Aa-landen maakten bezwaar tegen de reclamemast die wordt neergezet om eters naar het Foodcourt te lokken. De Raad van State heeft dat bezwaar naast zich neergelegd, omdat de reclamemast mogelijk wel zichtbaar zal zijn vanuit enkele woningen. Maar de afstand tot de mast is zo groot dat de overlast zeer gering zal zijn. Ook bezwaren over verkeersoverlast in hun buurt door bezoekers van het Foodcourt zijn door de Raad afgewezen. De restaurants komen aan de andere zijde van de A28 en het ligt niet voor de hand dat de woonwijk last gaat krijgen van verkeer dat op zoek is naar het Foodcourt. De exploitant van de McDonalds langs de Ceintuurbaan bij de Floresstraat ving ook bot bij de Raad. Hij ziet de komst van concurrenten niet zitten. In het Foodcourt komen vestigingen van Subway, KFC, Burger King en La Place. Volgens de Raad is concurrentie niet aan de orde bij een bestemmingsplan. McDonalds kan wel bezwaar maken tegen de leegstand die mogelijk ontstaat als concurrenten omvallen. Maar dat ziet de Raad niet gebeuren in het plangebied.

Ook van strijd met gemeentelijk horecabeleid is volgens de Raad geen sprake. Dat beleid laat beperkt horeca toe op bedrijventerreinen. De komst van vier fastfoodrestaurants is volgens de exploitant van McDonalds geen geringe toevoeging. Maar volgens de Raad laat dat beleid toch ruimte voor het Foodcourt. Verder verwacht de Raad geen verkeersproblemen in de omgeving van de Ceintuurbaan.