De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Watertaxi vaart op Koningsdag in Zwolse grachten voor het goede doel

Watertaxi vaart op Koningsdag in Zwolse grachten voor het goede doel
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Een bezoek aan inspiratieplatform Club Cele over ‘de spontane stad’ leidde bij Ivette Halkes, creatief denker in de Creatieve Coöperatie aan de Esdoornstraat, tot het idee voor een KanaalsaVAARi. Dat inspirerende tochtje voor acht creatieve mensen heeft geleid tot het idee voor een watertaxi. En zo varen op Koningsdag twee sloepen door de Zwolse grachten om bezoekers naar drie verschillende haltes te vervoeren.

De sloepen zijn van roeivereniging Hattem Roeit en van roeivereniging Zwarte Water uit Zwartsluis. Iedere sloep kan tien tot twaalf passagiers vervoeren. Ze varen van 14.00 tot 18.00 uur en hebben drie haltes: één bij de steiger van Hiawatha bij Museum De Fundatie, één bij de Rodetorenbrug en één bij de Diezerpoortenbrug. De passagiers betalen minimaal twee euro – meer mag ook, want al het geld gaat naar het goede doel - per halte. Bij veel belangstelling krijgen de boten bij iedere halte nieuwe passagiers om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te bieden om van de watertaxi gebruik te maken. De initiatiefnemers verwachten dat er ongeveer elk halfuur een sloep vertrekt.

Goed doel

Halkes: “Onze opzet is niet commercieel en voor Koningsdag wilden we er een goed doel aan koppelen. Dat is de stichting ‘Schipper mag ik ook eens varen’ geworden, die een vrachtschip ombouwt tot vakantieschip voor gehandicapten. Als ons idee toekomst heeft, kunnen we mogelijk van hun netwerk gebruikmaken voor het vinden van schippers. Bovendien heeft de stichting goede contacten met sloeproeiers, dankzij de samenwerking met de Zwolse grachtenrace. Zodoende waren de sloepen vlot geregeld.”

Blijvends

De organisatoren kijken of ze bij de haltes ook nog wat entertainment kunnen bieden. “Ik kan me voorstellen dat veel mensen het leuk vinden om een tochtje op het Zwolse water mee te maken of het Zwolse water op te gaan. Wij willen er ook echt iets blijvends van maken. Dat betekent dat het wel efficiënter moet worden, maar de beleving willen we er zeker in houden. Koningsdag is een leuk evenement om te peilen of mensen geïnteresseerd zijn. Zwolle is natuurlijk geen Amsterdam of Rotterdam; de afstanden zijn niet zo groot. Maar je kan denken aan verbindingen met Stadshagen en de IJssel, zeker als die kant op horeca aan het water komt. Wij denken dat het water te weinig benut. Vanaf het water kijk je ook heel anders op de binnenstad, die supermooi is. Wij hopen dan ook dat er meer steigers of aanlegplekken komen”, aldus Halkes.

Lees het hele verhaal in de Koningsdagbijlage van weekblad de Swollenaer op 18 april.