De Swollenaer

Dinsdag, 22 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

‘Walls of Fame’ brengt Zwolse graffiti artiesten bij elkaar

‘Walls of Fame’ brengt Zwolse graffiti artiesten bij elkaar
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ASSENDORP – In Stadkamer Centrum is zaterdag 1 augustus de expositie ‘Walls of Fame – oldschool graffiti in Zwolle’ geopend.

Vanuit het thema ‘History of Culture’ licht Stadkamer komend jaar spraakmakende periodes in de cultuurhistorie uit. Deze expositie vormt hierbij de start. Deze eerste lichting graffiti artiesten in de jaren tachtig en negentig in Zwolle baande de weg vrij voor de inmiddels breed geaccepteerde en gewilde street art in de stad: van de stickers op lantaarnpalen tot het dak van het busstation. Sinds zaterdag is deze expo tijdens openingsuren gratis te bezoeken in Stadkamer Centrum.

Historie

Graffiti heeft in Zwolle een rijke historie. Voor een middelgrote stad heeft het een flink aantal grote en invloedrijke artiesten voortgebracht. In de ‘Walls of Fame’ expositie worden bezoekers meegenomen in de begintijd van deze rebelse kunstvorm in de jaren tachtig. Van de eerste tags van punkband De Vopo's, via de graffiti-schrijvende PEC supporters en de vele masterpieces in ‘de oude fabriek’, naar het begin van de jaren negentig toen de betonnen muur rondom de parkeerplaats van het oude Hedon dienst deed als de graffiti Hall of Fame.

Overzicht

De expositie geeft een overzicht van de werkwijze en de subcultuur van oldschool graffiti artiesten in Zwolle in de jaren tachtig en negentig. Vanuit het privé archief van graffiti kunstenaar Stefan Alberts, aangevuld met collecties van andere Zwolse graffiti kunstenaars, duiken bezoekers in de materialen, schetsen en graffiti-locaties van Zwolle.

Activiteiten

De expositie is te zien tot 30 september. Naast graffiti uit de jaren tachtig en negentig exposeren ook hedendaagse straatkunstenaars, de straatkabouter en Tanukie in het pand. De komende weken zijn er ook diverse activiteiten op het gebied van street art. Kijk voor meer informatie op www.stadkamer.nl.

Ronduit bizar dat een Zwollenaar vorige maand door 20 man politie van zijn bed is gelicht en Is gearresteerd omdat hij wordt verdacht van graffiti. Hoe hypocriet kun je zijn als overheid. We hopen met zijn allen dat de betrokken Politie agenten en de idioot van een officier van justitie flink voor de bijl gaan voor dit buitensporige gewelddadige gedrag. Werkelijk Schandalig, ga lekker ontsnapte TBSers lastig vallen ipv mensen die worden verdacht van het maken van kunst.
Lambert | woensdag 5 augustus 2020 15:59