De Swollenaer

Donderdag, 28 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

'Vrijheidsstrijder' Niek van de Sprong krijgt eervol afscheid

'Vrijheidsstrijder' Niek van de Sprong krijgt eervol afscheid'Vrijheidsstrijder' Niek van de Sprong krijgt eervol afscheid'Vrijheidsstrijder' Niek van de Sprong krijgt eervol afscheid
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends)

DIEZERPOORT – De organisatie en relaties van Bevrijdingsfestival Overijssel hebben donderdagavond officieel afscheid genomen van Niek van der Sprong, die na 27 jaar is gestopt als organisator.

Het jaarlijkse festival is uitgegroeid van muziekevenement met zaklopen koekhappen naar een bevrijdingsfestival met 130.000 bezoekers, memoreerde presentator Willem Alkema. Rob Welten, burgemeester van Borne en voorzitter van Bevrijdingsfestival Overijssel, noemde dat Van der Spong niet alleen voor kwantiteit, maar vooral voor kwaliteit gaat. “Hij werkt met passie, is eigenwijs en is een man van weinig woorden, maar vooral daden.” Als cadeau kreeg de scheidend organisator een helikoptervlucht boven het komende festival aangeboden.

Vervolgens hadden talrijke medewerkers en relaties mooie woorden voor hem, waaronder ook zijn kinderen Bart en Bibi. “Het bevrijdingsfestival is toch een dag waar we ieder jaar naartoe leefden”, sprak Bibi. “Ik ben er begonnen met het smeren van broodjes voor de artiesten en vrijwilligers.” “Ik met het sjouwen van hekken”, vulde Bart aan. “Van daaruit heb ik me opgewerkt als financiële man.” De kinderen noemden hun vader een vrijheidsstrijder, waarvoor de boodschap ‘vrijheid’ van het festival altijd het belangrijkste was.

Onder de indruk, antwoordde Van der Sprong dat het verleidelijk was om op alle reacties commentaar te geven. “Ik hoorde zeggen dat dankzij mij bij de gemeente deuren open gingen, maar ik heb nu het idee dat de gemeente een paar deuren dicht doet.” Gezien de aard van de avond ging hij daarop verder niet in en bedankte hij alle vrijwilligers zonder wie het festival in deze vorm onmogelijk is. “Ik heb uitgerekend dat het in al die jaren om zo’n vijftienduizend fte’s gaat. Als het bevrijdingsfestival gecommercialiseerd of gekapitaliseerd wordt, wordt het onbetaalbaar. Dan is het ook de vraag of er nog ruimte is voor het thema. Je krijgt dan een doorsnee festival als Lowlands of Pinkpop.” Tot slot sprak hij zijn steun uit voor Annemien Brugging en Emma Quilligan die voortaan de directie van het festival vormen.