De Swollenaer

Donderdag, 9 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Voorstelling van TEN Producties over homoseksualiteit en kanker stopt

Voorstelling van TEN Producties over homoseksualiteit en kanker stopt
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Jules van Rijn en Boudewijn Koops hebben ruim honderd voorstellingen van Boys don’t cry gespeeld, door heel Nederland. Zo’n twintigduizend jongeren, ouders en docenten hebben de voorstelling meegemaakt en er met elkaar over gesproken. Het heeft veel los gemaakt.

Opgroeien in een regio waar de ‘glitternicht’ niet jaarlijks door de gracht heen vaart. Waar ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ het credo is. Boys don’t Cry is het verhaal van twee vrienden uit het oosten van Nederland die samen - met veel humor - op een eigen manier worstelen met hun identiteit. Een voorstelling over er anders uitzien of eigenlijk iemand anders zijn en daar keihard op afgerekend worden.

In Boys don’t cry vervagen de grenzen tussen het persoonlijke en het publieke. De op waarheid gebaseerde verhalen en het directe contact tussen acteurs en het veelal jonge publiek leverden bijzondere en soms emotionele momenten op. “Voor veel van de jonge bezoekers zijn de onderwerpen over kanker, homoseksualiteit en vragen over eigen identiteit herkenbaar en actueel”, aldus Corien Feikens, regisseur van Boys don’t cry. “Boudewijn en Jules spelen een rol, maar vertellen grotendeels hun eigen verhaal. De voorstelling is dan ook gezamenlijk geschreven. In de nagesprekken komen acteurs en publiek letterlijk dichterbij elkaar, de afstand die er soms kan zijn tussen speelvloer en tribune is dan eigenlijk verdwenen. We hebben gemerkt hoe belangrijk het is om een veilige omgeving te creëren voor jongeren, zodat thema’s niet alleen maar bespreekbaar zijn, maar er daadwerkelijk over wordt gesproken.”

De boys stoppen echter. Vier theaterseizoenen heeft de voorstelling mensen weten te bereiken. Feikens: “Dat hadden er nog veel meer kunnen zijn, maar soms komt er het moment om afscheid te nemen en met nieuwe dingen verder te gaan.” Op 16 juni speelt de laatste voorstelling in Zwolle in schouwburg Odeon. Kaarten zijn verkrijgbaar via de kassa of de website van Zwolse Theaters.

TEN Producties is een professioneel theatergezelschap dat voorstellingen maakt voor jongeren en volwassenen. Het brengt taboes onder de aandacht en ze doorbreekt gangbare denkpatronen. Zo wordt de drempel verlaagd om thema’s als depressie, geaardheid en ziekte bespreekbaar te maken. Met de voorstellingen houdt het theatergezelschap de toeschouwer een spiegel voor, over gedrag en thema’s die ons verbinden. Zie voor meer informatie www.tenproducties.nl.