De Swollenaer

Zondag, 9 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Voorstelling ‘Tot God’ brengt psychosegevoeligheid onder de aandacht

Voorstelling ‘Tot God’ brengt psychosegevoeligheid onder de aandacht
Redactie: Erik-Jan Berends

DIEZERPOORT – ‘Tot God’ is een nieuwe theatervoorstelling over psychosegevoeligheid. De voorstelling is ontwikkeld door jonge makers met als doel psychosegevoeligheid meer onder de aandacht te brengen en het stigma te doorbreken.

Het stuk is te zien op woensdag 6, donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 november in het Wresinski Theater aan de Floresstraat 21. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Bezoekers hebben gratis toegang en kunnen na afloop een vrijwillige gift doen. Reserveren kan via de website www.totgod.com.

“Mensen met psychosegevoeligheid worden vaak op afstand gehouden”, weten de theatermakers. “We hebben angst voor denkbeelden die we niet begrijpen, of we voelen weerstand bij gedrag dat afwijkt van wat we kennen. Maar waar ligt de grens tussen geestelijk gezond en ‘de weg kwijt’ eigenlijk? De meeste mensen nemen iemand met een psychose waar aan de rand van hun bestaan, als iemand die het contact met de werkelijkheid is verloren. Diegene wordt opgesloten in een kliniek, uit de weg gegaan op straat, hij of zij wordt tot ‘ander’ bestempeld. Schaamte ligt bij mensen met psychoses op de loer. Doordat er met angst en weerstand op hen wordt gereageerd, wordt een signaal afgegeven: ‘dat deel van jou mag er niet zijn’. Meedraaien in de maatschappij wordt moeilijk gemaakt door het heersende stigma.”

De theatermakers stellen dat er te weinig bekend is over psychosegevoeligheid en dat dat moet veranderen. “Het stigma moet doorbroken worden. Het beeld heerst bijvoorbeeld dat mensen met psychoses gevaarlijk zijn, eng zijn, terwijl zij veel vaker slachtoffer zijn dan dader. Het is belangrijk dat er een vruchtbare dialoog tot stand wordt gebracht tussen de maatschappij en diegene die tot ‘ander’ wordt bestempeld, zodat er meer begrip komt.”

Tot God is volgens de makers een voorstelling over een werkelijkheid die voor de één volstrekt logisch voorkomt en voor de ander enkel verwarring oproept. “Het is een voorstelling die je vragen laat stellen over die werkelijkheid en je de mogelijkheid geeft om de dialoog met die ‘ander’ te openen. Tot God toont een personage met wie eenieder zich op momenten kan identificeren, waardoor een toenemend begrip wordt mogelijk gemaakt.”

Na de voorstelling is er een nagesprek met deskundigen op het gebied van psychoses. Hierbij is er uiteraard de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen over de voorstelling, alsook om vragen te stellen over het onderwerp psychosegevoeligheid. Om Tot God mogelijk te maken, zoeken de makers nog partners om de kosten te dekken. Wie wil samenwerken en/of hun financieel willen ondersteunen, kan contact opnemen voor meer informatie: mail@bartvandenheuvel.com. Zie voor meer informatie zie www.totgod.com.

Tot God is mede mogelijk gemaakt door de Joseph Wresinski Cultuur Stichting, Dr. C.J. Vaillantfonds, Dokter Wittenberg Stichting en stichting M.C. van Beek.