De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Voorstelling ‘De Wilde Deerne’ krijgt spectaculaire aftrap in de Grote Kerk

Voorstelling ‘De Wilde Deerne’ krijgt spectaculaire aftrap in de Grote Kerk
Foto: Erik Franssen
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD - De Zwolse Stadsproductie presenteert op vrijdagavond 6 april in het Academie Huis - Grote Kerk Zwolle: De Wilde Deerne Kick-Off. Het betreft een avondvullend programma met onder meer de lancering van het boek ‘Het Wolfsmeisje’ van historicus Wim Coster en de speciaal gebrouwen ‘Wilde Deerne Bieren’ van Bierbrouwerij Hettinga.

Tevens krijgen bezoekers de primeur van de titel-track van de voorstelling, gemaakt door de Zwolse singer-songwriter Aïrto, Dries Bijlsma en Rob Peters, de presentatie van de cast en een overweging van Stadspastor Mariska van Beusichem. Ook zijn er optredens van Aïrto, Roots Rising, Muppetstuff en organist Toon Hagen. De Zwolse Stadsproductie vindt het tijd om het verhaal van Zwolle te vieren met al haar inwoners. De gratis kaarten zijn verkrijgbaar via: www.de wildedeerne.nl/kick-off.

Exact driehonderd jaar geleden werd het Wolfsmeisje Anna Maria Jennaert, ook wel bekend als: ‘De Wilde Deerne’, herenigt met haar moeder nadat zij zeventien jaar eerder was ontvoerd uit Antwerpen. Deze avond staat in het teken van het gelijknamige muziektheaterspektakel De Wilde Deerne dat op 11 mei haar première zal beleven in de Zwolse IJsselhallen. Anna Maria Jennaert werd op 26 juli 1717 in de bossen rondom Zwolle in verwilderde toestand aangetroffen en opgevangen in Zwolle door een pleegmoeder, de waardin van het logement ‘De Misverstand’ aan de voet van de Peperbus. De vondst van het ‘Wolfsmeisje’ werd destijds wereldnieuws waarna zij uiteindelijk werd herenigd met haar moeder en terugreisde naar haar geboortestad Antwerpen.

Anne Maria is in korte tijd een bekende Zwollenaar geworden. Bij het schrijven van het script kon regisseur Ko van den Bosch gebruikmaken van het onderzoeksmateriaal voor het boek ‘Het Wolfsmeisje’. Daarbij werd schrijver en historicus Wim Coster als de ‘historicus’ vanaf het begin één van de personages in de theatervoorstelling. Zo groeiden boek en voorstelling in alle verscheidenheid naast elkaar.

Initiators en producenten Boudewijn Koops en Ilona Kevelham zijn trots dat de officiële kick-off in het hart van de stad plaatsvindt waarbij zoveel verschillende Zwolse partijen zijn betrokken en deze gratis kunnen aanbieden aan duizend bezoekers. “Daarbij hebben we elkaar gevonden in dezelfde idealen en waardes. Juist op deze plek waar innovatie voorop staat, je elkaar ontmoet, bezint en vooral samen viert”, aldus Koops. De Zwolse Stadsproductie produceert deze spectaculaire Kick-Off in samenwerking met HESZ, Stadspastor Mariska van Beusichem, organist Toon Hagen en uitgeverij Balans. De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Het Zwolle Fonds.

Kaarten voor De Wilde Deerne zijn verkrijgbaar via www.dewildedeerne.nl, Zwolse Theaters en de Nationale Theaterkassa.