De Swollenaer

Zondag, 20 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Vijftig mannen met vijftig stemmen brengen een ode aan het protest

Vijftig mannen met vijftig stemmen brengen een ode aan het protest
Foto: Erik Franssen
Redactie: Erik-Jan Berends

DIEZERPOORT - Koorbazen geeft deze maand vier concerten in de leegstaande Vishay fabriekshal aan de Ceintuurbaan 15 – de voormalig Philipsfabriek - in Zwolle. “Niet zomaar een concert maar een totaalbelevenis voor het publiek”, beloven de mannen.

Van 6 tot en met 14 april brengt Koorbazen haar niet voor de hand liggende repertoire/ muziekstijlen van klassiek, rock, pop, en hiphop, spoken word en beatbox. Daarmee breng het een nieuw golf in de (muziek)wereld. De bijzondere formatie bestaat uit vijftig mannen, gekleed in zwarte shirts, leren jacks, hoodies en jeans. Koorbazen, opgericht in 2016, wordt opgemerkt door diverse programmeurs, waaronder die van de Zwarte Cross, en het publiek vanwege hun uitzonderlijke muzikale genre, krachtige en ook persoonlijke performance en samenwerkingen. Het repertoire, favoriete nummers aangedragen door de vijftig zangers, loopt uiteen van intiem tot explosief.

De vijftig mannen zoeken via experiment in muziek, theater/ performing art en samenwerkingen naar manieren om een verhaal te vertellen. “De mannen, in leeftijd variërend tussen de 18 en 75 jaar, ontmoeten elkaar vanuit nieuwsgierigheid en een open blik in verschillende soorten muziek. Daarbij wordt altijd gezocht naar de magie die ontstaat wanneer een team meer is dan de som der delen. De kwetsbaarheid en de kracht van vijftig mannen - vijftig individuen samen één - smelt samen. Koorbazen zorgt voor een totaalbelevenis en bewijst dat mannenkoren zeker niet stoffig en saai hoeven zijn”, aldus het artistieke team achter de Koorbazen.

Dat team bestaat uit Paul Maaswinkel (muzikaal leider, dirigent en arrangeur), Boudewijn Koops (regie) en Erik Franssen (Film, Fotografie en Visuals). In de afgelopen weken is met zangcoach Ruud Overdijk (bekend van onder andere de musical Zorro en Jezus Christ Superstar) gewerkt aan de zangtechnieken. Daarnaast wordt dit seizoen voor één nummer een slagwerkgroep samengesteld bestaande uit talentvolle slagwerkers van veertien jaar en ouder onder leiding van Robin Brinkman (Grote Karaoke Show, Blaas of Glory). Koorbazen wil het hele repertoire (nog) niet verklappen. Een tipje van de sluier toont eigen gearrangeerde versies van bestaande nummers waaronder ‘Iron Sky’ (Paulo Nutini), ‘Smells like teen Spirit’ (Nirvana) en Bella Ciao (Italiaans Strijdlied onder andere uit de Netflix hitserie Casa de Papel).

De vier concerten zijn op 6, 7, 13 en 14 april. Het is geen kant-en-klare concertlocatie en er zijn geen rode pluche stoelen. Koorbazen gaat juist op zoek naar unieke rauwe plekken in de stad om deze geheel naar hun hand te kunnen zetten. De locatie is beschikbaar gesteld Gerrit Janssen (Janssen Vastgoed). Koorbazen is komend seizoen onder andere nog te zien op de Zwarte Cross. Kaarten zijn te koop via www.koorbazen.nl.