De Swollenaer

Zondag, 9 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Vier Sassendonk met Keijl van een stadsprins

Vier Sassendonk met Keijl van een stadsprins
Foto: Arie Mekkring
Advertorial

HATTEM- Kan een geboren Hattemer ‘ik ben een Zwollenaar’ uit volle borst meezingen? ‘Yes, he can’ want Wim Keijl is de 64e Stadsprins van Sassendonk. “Een complete verrassing dat ze mij gevraagd hebben”, zegt Keijl die in het dagelijkse leven, met een liefde voor bewegen en transport, logistiek actief is. Een gesprek over het leven, propedeuse, hutje mutje, kastelen, Dries Roelvink, zijn baard en de smaak van Sassendonk.

Wim Keijl (48) woont al vele decennia met vrouwlief Ileana en inmiddels vier kinderen in Zwolle. Een echte Blauwvinger, nee, dat wordt hij nooit maar dat er blauw bloed door zijn aderen stroomt, valt niet te ontkennen. Mocht de naam Sassendonk ooit verloren gaan, adviseert deze Stadsprins om iets met blauw te bedenken. Keijl is opgegroeid in een transport familie, het bedrijf dat hij vanuit Biddinghuizen dirigeert en waar zijn vader nog steeds boven de zaak woonachtig is. Dirigeert is wellicht geen juiste benaming; Keijl zegt namelijk het leukste werk te hebben wat er te bedenken is. ”Dan sta ik achter een slijptol in de garage, vervolgens een dagje op kantoor of ik maak korte ritjes in een vrachtwagen, maar ook snuffelen aan de handel en incidenteel een verhuizing. Sinds 2011 is het transport op de tweede plaats gekomen. Mijn core business zijn de landbouwwagens.” Dat hij in zijn jonge jaren de studie logistiek & management in Venlo volgde, had alles met het werk te maken. Helaas, vier jaar Venlo bracht niet het gewenste resultaat. Wel een propedeuse, geen diploma. En, hij kijkt positief terug op zijn Venlo-periode. Zelfstandig wonen op kamers, kocht zijn eerste auto en communiceren, ook in vreemde talen, gaat hem goed af. “Ik spreek vloeiend Frans”, zegt Keijl. Zijn Sassendonkse lijfspreuk c’est la vie dekt dan ook prima de lading. En die taal, ook makkelijk tijdens de vele vakantietochten met het gezin door Frankrijk waar de Keijltjes fervente kasteelbezoekers zijn.

Praalwagens

De andere Wim Keijl, de man die straks als Prins Willem van Bourgondië voorgaat in Sassendonk. Ook een man die pas drie jaar geleden werd gegrepen door het carnaval virus. Met dank aan zijn dochter die toen adjudant van de jeugdprins was. “Wij moesten haar halen en brengen. Ik had daar niet zoveel zin in en heb Wim gevraagd om dat te doen”, aldus Ileana die is aangeschoven bij ons gesprek. Met een agendablok op tafel want zij houdt alle afspraken van Wim nauwlettend in de gaten. Het is druk in huize Keijl. Wim: “In Venlo heb ik carnaval meegemaakt. Wat mij daar opviel was de afgunst en alles was hutje mutje vol. Werkelijk, ik begreep er niet veel van. Daar kwam verandering in toen ik onze dochter bij allerlei evenementen ging ophalen. Ik vond het leuk, leerde andere mensen kennen en ik ging helemaal overstag toen ik betrokken raakte bij de bouw van de praalwagens. Ze hebben mij toen gevraagd om voorzitter van de bouwcommissie te worden. Eervol, maar ik heb daarvoor bedankt.”

Speech

Zomer 2019. Keijl heeft inmiddels enige naam gemaakt binnen de Sassendonkse carrousel. Onder voorwendsels vraagt voormalig Stadsprins Denis Holterman aan Keijl om met hem mee te gaan naar Thereca, het bedrijf waar Holterman werkzaam is. Niets vermoedend gaat hij mee. “Wij dronken koffie en plotseling hoorde ik muziek en kwam er een Eileuvers delegatie met het bekende bord –of ik de nieuwe Stadsprins van Sassendonk wil worden - binnen. Ik vroeg een dag bedenktijd, het overviel mij, wilde het thuis bespreken. Ileana’s eerste reactie: hoezo jij? Maar ook, als jij dat wil, dan moet je het doen. Ik sta onbevangen in het leven en wil eigenlijk van alles meegemaakt hebben. Nu ik Stadsprins ben, moet ik aan een aantal zaken wennen. Zoals, praten in de wij-vorm en de vele protocollen. De Heerenzitting was mij al bekend. Ik kom daar vaker maar de laatste jaren vond ik het cachet van de zitting aan het vermageren. Volle glazen bier en acts die letterlijk en figuurlijk niks om het lijf hadden. Gelukkig bespeur ik een kentering. Dries Roelvink, leuk, mag en past enigszins binnen een carnavaleske programmering. Wat Sassendonk betreft, dat valt in de smaak en de horeca maakt er echt werk van. Ik kijk er naar uit, heb er ontzettend veel zin in, zoals mijn speech in het stadhuis. Met een nieuwe burgemeester en het stationsplein dat helemaal op de schop gaat zijn er voldoende aanknopingspunten om te benoemen.” Het slotwoord is echter voor Ileana. “Als het kostuum na Sassendonk uitgaat, gaat de baard er ook af. Dat is de deal die ik met Wim heb gesloten.” Waarvan akte.

Sassendonk 21 t/m 25 februari 2020; alle info, lees de officiële carnavalskrant van Sassendonk. Door Peter de Jong/foto Pedro Sluiter .