De Swollenaer

Vrijdag, 10 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Verhalenvertellers gaan virtueel op cursus bij geannuleerd Zwolle Unlimited

Verhalenvertellers gaan virtueel op cursus bij geannuleerd Zwolle Unlimited
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Vertellers kunnen toch op bezoek bij het Vertelfestival Zwolle Unlimited dankzij de Virtuele Vertellers Bootcamp van de Vertelacademie.

Het Zwolse festival is geannuleerd in verband met de coronacrisis. De Vertelacademie, onder meer gevestigd op De Verhalenboot in Zwolle en in Utrecht, biedt nu een korte onlinecursus aan die virtueel de ervaring geeft van een festivalbezoek. Een internationale gastdocent die anders zou optreden op Zwolle Unlimited verzorgt de cursus. Productiehuis De Verhalenboot is producent en programmeur van Festival Zwolle Unlimited. De Vertelacademie Nederland/België is al jarenlang een vaste partner van zowel De Verhalenboot als het gaat om vertelonderwijs als van Zwolle Unlimited als het gaat om het presenteren van studenten van de Vertelacademie in de programmering van het festival.


Kansen
Het lijkt misschien lastig om online een les ‘verhalen vertellen’ te geven, maar voor de Vertelacademie biedt een digitaal lesaanbod ook bijzondere kansen. Tijdens de lockdown begon de vertelschool een proef met digitale vertelklassen in plaats van de gebruikelijke fysieke lesdagen. Daarvoor waren direct veel enthousiaste inschrijvingen van mensen uit het hele land en zelfs vanuit Vlaanderen. Zonder reistijd en reiskosten lag de drempel tot deelname lager.

Inspiratie
De mogelijkheden van virtueel lesgeven werden opeens goed zichtbaar voor directeur van de Vertelacademie, Raymond den Boestert: “Meer geïnteresseerden wisten digitaal hun weg naar ons te vinden. We vroegen ons af wat wij onze deelnemers nog meer konden bieden, dankzij het gebruik van online media. Nu we niet meer gebonden waren aan fysieke lesdagen verdwenen de nationale grenzen en lag eigenlijk de hele wereld voor ons open. We besloten van onze lessen nog meer een internationaal platform te maken voor ontmoeting en inspiratie. Zo ontstond het idee voor de samenwerking met verschillende internationale vertelfestivals.”

Docent
De Oostenrijkse verhalenverteller Mareike Tiede, die oorspronkelijk was geprogrammeerd om op het festival te op te treden, wordt de digitale docent. Mareike’s expertise ligt bij de persoonlijke verbinding met een verhaal. Tijdens de cursus gaat ze dit onderwerp uitdiepen met de beginnende en gevorderde vertellers die deelnemen. De cursus is online op 26, 28 en 29 mei: de periode waarin Zwolle Unlimited eigenlijk zou zijn.