De Swollenaer

Maandag, 10 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Tweede Zwolse tech hackathon opwarmer voor Startup Weekend

Tweede Zwolse tech hackathon opwarmer voor Startup Weekend
Foto: Launchlab
Redactie: Erik-Jan Berends

HANZELAND – “Alle gebouwen moeten in 2050 energieneutraal zijn. Maar ook nu zijn er genoeg uitdagingen. Zo heeft bijvoorbeeld 80 procent van de schoolgebouwen een slecht binnenklimaat. Er kan op gebied van veiligheid en comfort ook veel worden verbeterd. In Zwolle gaan ze de uitdaging aan”, meldt Henk Beijert van Launchlab, de techstart community in Zwolle.

“Veel verbeteringen kunnen worden bereikt met technologie. Door gebouwen slimmer te maken, kunnen deze flexibel inspelen op weersomstandigheden, het aantal mensen of energieverbruik. En dat is nog maar het begin. Technologie gaat voor een razendsnelle ontwikkeling zorgen. Persoonlijke sensoren zoals hartslag- en glucosemeters gaan de werking en het rendement van een gebouw bepalen.”

De deelnemers aan de hackathon krijgen de techsupport van SWYCS (see what you can serve). Dit Nederlandse bedrijf heeft een IoT (Internet of Things) platform ontwikkeld dat diverse technologieën bij elkaar brengt. Deze ‘box’ kan diverse installaties van een gebouw eenvoudig aansturen en laat zien hoe zij presteren. SWYCS ontving onlangs een grote buitenlandse investering om dit product verder te ontwikkelen.

Niet alleen aan developers, techneuten en designers zijn welkom mee te ontwikkelen: ook facility managers, vastgoed beheerders, project- en gebiedsontwikkelaars zijn welkom. De warme belangstelling van ingenieurs -en installatieconcern SPIE, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en netbeheerder Enexis is er in elk geval. Zij sponsoren de hackathon en brengen diverse vraagstukken in.

Iedereen die is geïnteresseerd in nieuwe technologie om gebouwen slimmer te maken gaat op zaterdag 24 juni van 09.00 tot 21.00 uur aan het Hanzeplein 11-27 aan de slag, samen met studenten en IoT specialisten. Er zijn diverse sprekers en een inspiratiesessie van Cloudgarden. Aan het einde van de dag worden de oplossingen beoordeeld door een jury die prijzen uitdeelt aan de winnende ideeën. Kijk voor meer info en het hele programma op launchlab.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over het Startup Weekend Zwolle dat van 10 tot en met 12 november plaatsvindt.