De Swollenaer

Zaterdag, 15 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Toon Hagen bespeelt het Leeuwenberg orgel in de Grote Kerk

Toon Hagen bespeelt het Leeuwenberg orgel in de Grote Kerk
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD - Organist Toon Hagen geeft in juli twee concerten in Academiehuis de Grote Kerk. Op 14 en 28 juli bespeelt Hagen het Leeuwenbergh orgel. Dit orgel is in de kerk geplaatst omdat het grote 18e eeuwse Schnitgerorgel in afwachting is van restauratie.

Het Leeuwenbergh orgel is gebouwd tijdens de vorige restauratie van het Schnitgerorgel in de jaren vijftig door orgelbouwer Flentrop en het is bijzonder dat het orgel juist nu weer tijdelijk in Zwolle staat. Op het programma van het eerste concert staat Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Op 28 juli, de sterfdag van Bach, klinkt er een gevarieerd Bach-programma.

Akoestiek

Canto Ostinato van Simeon ten Holt is een bekend en hedendaags pianowerk dat een andere dimensie krijgt wanneer het op een traditioneel orgel wordt uitgevoerd. De akoestiek van de Grote of St. Michaëlskerk zorgt voor de rest. Toon Hagen heeft zelf de bewerking gemaakt. De lengte van het werk is onbepaald omdat het een aaneenschakeling is van 106 secties. Dit maakt het een spannende reis. De uitvoerende herhaalt de secties en bepaalt zelf wanneer hij overgaat naar een volgende sectie. Hierbij treedt telkens een minimale wijziging in de muziek op. Mensen herkennen in het stuk een uitbeelding van een levensreis of ervaren een bijzondere rust tijdens het beluisteren van dit werk.

Sterfdag

Op 28 juli is het de sterfdag van Johann Sebastian Bach. Bach is ongetwijfeld de grootste componist aller tijden en verdient volgens de organisatie op deze gedenkwaardige datum een even gedenkwaardig avond. Het oeuvre van Bach is veelzijdig. Bach zelf was organist. Daarmee biedt het orgelrepertoire van Bach keuze te over om een bijzonder programma samen te stellen. Daarin is Hagen, de Zwolse Bach vertolker bij uitstek, uitstekend geslaagd. Op het programma staan onder andere de Fantasie en Fuga in c en ‘Christ, der du bist der Helle Tag’.

Informatie

Op de website www.academiehuis.nl is meer informatie te vinden over de concerten en werken die worden gespeeld. Daar zijn ook kaarten te koop. Per concert zijn er honderd tickets te verkrijgbaar zodat iedereen op veilige afstand van elkaar van het Leeuwenbergh orgel kan genieten.