De Swollenaer

Dinsdag, 11 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Theaterrondleiding met twee vrouwen uit het Vrouwenhuis

Theaterrondleiding met twee vrouwen uit het Vrouwenhuis
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD - In museum Het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt 53 is op vrijdag 30 juni om 16.00 uur de theaterrondleiding Twee vrouwenlevens.

Tijdens deze theaterrondleiding laten twee bewoonsters, de rijke stichteres Aleida Greve en Sientje Jansen, een arme bewoonster rond 1900, bezoekers het pand zien. Aleida vertelt over de plannen om van haar huis een hofje van liefdadigheid voor oude vrouwen te maken en over haar leven als welgestelde jongedame en amateurschilderes rond 1700. Tweehonderd jaar verder in de tijd laat de oude, arme Sientje Jansen haar kamertje en buiten het washok en de plee op de binnenplaats van het hofje zien.

Van 1742 tot 1984 heeft het (Oude) Vrouwenhuis als hofje voor bejaarde dames gefungeerd. Tegenwoordig is de benedenverdieping een museum waar bezoekers op afspraak worden rondgeleid. Het Vrouwenhuis is het laatste hofje van Zwolle dat nog wordt bewoond en viert dit jaar haar 275-jarig bestaan.

Een theaterrondleiding duurt vijftig minuten en de entree bedraagt 5 euro per persoon; kinderen tot en met 17 jaar betalen 2,50 euro. Er kunnen maximaal vijftien personen mee dus telefonsich reserveren wordt aanbevolen: (038) 422 48 23. De ingang is aan de Voorstraat 46. Zie voor meer informatie www.vrouwenhuiszwolle.nl.