De Swollenaer

Dinsdag, 22 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Teun Bouwhuis is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Teun Bouwhuis is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Foto: Gemeente Zwolle
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Burgemeester Peter Snijders van Zwolle heeft maandag de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt aan Zwollenaar Teun Bouwhuis. Dat gebeurde bij zijn afscheid als voorzitter van de Halve Marathon Zwolle.

Bouwhuis is een betrokken bruggenbouwer en ambassadeur van de stad die zich op meerdere terreinen voor de samenleving inzet. Zijn verdiensten op sociaal-maatschappelijk gebied voor mensen met een beperking zijn groot en hebben een regionale impact en uitstraling. Daarnaast is hij de grondlegger van enkele belangrijke sportevenementen in Zwolle, zoals de Salverda Berkumloop en in het bijzonder de toonaangevende Halve Marathon. Wereldwijd trainen jaarlijks duizenden mensen voor het evenement dat Zwolle internationaal stevig op de kaart heeft gezet.

Allure

Al in 1999 had Bouwhuis plannen voor een atletiekevenement in Zwolle. Daarbij stond hem helder voor ogen dat het een (inter)nationaal evenement met allure moest worden met een sterk en breed deelnemersveld. Iedereen moest volwaardig mee kunnen doen: jong en oud, ervaren lopers en beginners en mensen met een beperking. Ook hier maakt hij zich sterk voor een inclusieve samenleving. In twintig jaar tijd is dit verbindende evenement niet meer weg te denken uit de Zwolse samenleving en het internationale hardloopcircuit. Bouwhuis draagt het voorzitterschap over aan Johan Nieuwland.

Achterstand

Na zijn pensioen was Bouwhuis medeoprichter van De Herfte Beheer BV. Daarvoor werd een voormalige kwekerij opnieuw ontwikkeld. Het is de basis voor de Stichting Meedoen in het Groen en een aansprekend voorbeeld van sociaal- maatschappelijk en ecologisch verantwoord ondernemen. De 'social impact hub' huisvest acht bedrijven/initiatieven voor volwassenen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en kinderen die geen plek hebben binnen het regulier onderwijs. Inmiddels hebben circa 150 mensen er een ‘thuis’ gevonden.

Teun Bouwhuis ontving in 2009 de Erepenning van Zwolle.

Deze ridder verdient het voor 100%.
Peter de Jong | woensdag 9 september 2020 17:02