De Swollenaer

Dinsdag, 22 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Studenten willen van Zwolse Nieuwjaarsduik de grootste van Overijssel maken

Studenten willen van Zwolse Nieuwjaarsduik de grootste van Overijssel maken
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE-ZUID – CALO-studenten Maureen Onderberg en Miguel Dingja willen van de Nieuwjaarsduik in de Millingerplas de grootste van Overijssel maken. “We zetten nu een goede basis neer en hopen dat binnen twee à drie jaar te bereiken”, vertelt Maureen.

Op 1 januari is voor hen de vijfde editie van de jaarlijkse Nieuwjaarsduik in Stadshagen. Ooit begon Engbert Flapper als vrijwilliger de koele activiteit. “Het evenement werd hem te groot en daarom heeft hij de organisatie vijf jaar geleden overgedaan aan Q-point”, vervolgt ze. Q-point is een projectbureau, als onderdeel van sportopleiding CALO van hogeschool Windesheim, dat zelfstandig of in samenwerking met externe partijen evenementen organiseert op het gebied van sport en bewegen.

“We willen er echt een evenement van maken”, zegt de studente enthousiast. “We regelen een dj, foodtrucks, livemuziek, een startboog en sponsoren.” Als basisbedrag heeft de organisatie minimaal duizend euro nodig volgens Maureen. “Dat is onder meer voor vergunningen, stroom, kleedhokjes, statafels en promotie.” De komst van de foodtrucks is nieuw deze lustrumeditie. “We willen echt iets neerzetten. Niet dat het een evenement wordt van even het water in en dan snel weer d’r uit. Nee, de grootste van Overijssel. De Milligerplas is daarvoor ook een uitstekende locatie”, vinden de studenten.

Waar vorig jaar 450 mensen een koele duik namen, hoopt Maureen dat dit keer vijfhonderd mensen in de Milligerplas springen, aangemoedigd door tweehonderd toeschouwers. “Dat zou fantastisch zijn!” Om enthousiastelingen te werven, gaan de studenten flyeren in Zwolle. Verder hebben ze een vlogger bereid gevonden om vanuit winkelcentrum Stadshagen te vloggen en zo mensen op te roepen deel te nemen. Het hele evenement duurt van ongeveer 11.00 tot 13.00 uur. Het eerste uur kunnen deelnemers en publiek zich voorbereiden. De duik is om 12.00 uur. Maureen: “We verwachten dat mensen niet lang daarna nog blijven. Maar men kan dan in ieder geval nog wat nuttigen bij de foodtrucks.”

Belangrijk aspect van de Nieuwjaarsduik is het bevorderen van de sociale cohesie in Stadshagen of zelfs heel Zwolle, benadrukt Maureen. “Het is toch wel jammer dat bijna niemand meer ‘hoi’ tegen elkaar zegt op straat. Wij proberen op deze wijze meer gezelligheid in de wijk te brengen: een moment waarbij mensen contacten kunnen leggen. Het zou superleuk zijn als dat gebeurt. Dat kan bijvoorbeeld bij het optreden van de band of mensen kunnen ook met elkaar op de foto. Zo kunnen ze samen het nieuwe jaar inluiden.”

Aanmelden voor de Nieuwjaarsduik hoeft niet. “Deelnemers en publiek kunnen gewoon naar de Milligerplas komen. Zo houden we ons evenement lekker laagdrempelig”, besluiten de studenten.