De Swollenaer

Donderdag, 6 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Stichting Sassenpoort noteert in 2019 ruim tienduizend bezoekers

Stichting Sassenpoort noteert in 2019 ruim tienduizend bezoekers
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD – De Sassenpoort heeft in 2019 het bezoekersaantal weer met zo’n dertig procent zien groeien, Dat nieuwe record, het vierde op rij, betekent voor de middeleeuwse poort bovendien dat de ‘magische’ grens van tienduizend gasten in één jaar nu is overschreden.

“We hebben weer een fantastisch jaar gehad”, vindt Corry Gillissen van de Stichting Exploitatie Sassenpoort. “We hebben meer bezoekers gehad omdat we meer dagen open zijn, maar ook de speciale evenementen - zoals het vertelevenement ‘Een Poort vol verhalen’ - en de groepsbezoeken liepen als een trein. In drie jaar tijd is het aantal bezoekers meer dan verdubbeld en daar zijn we trots op. Dit record is bovenal te danken aan de inzet van de twintig vrijwilligers die zowel binnen als buiten openingstijden klaar staan om bezoekers te ontvangen en rond te leiden.”

Plannen

De Poortwachters, de vrijwilligers die de bezoekers in de poort rondleiden, hebben ook voor het komende jaar weer heel wat plannen. Zo wordt binnenkort met financiële steun van de Gemeente Zwolle de toegankelijkheid van het vestingwerk verbeterd voor mensen met een lichamelijke beperking. Ook worden de vertelmiddagen (Poort vol Verhalen) uitgebreid en wordt er nagedacht over de museale mogelijkheden van de Sassenpoort. Op het wensenlijstje van de stichting staat verder een verruiming van de openingstijden. Daarvoor zijn echter wél nieuwe vrijwilligers nodig. Wie Poortwachter wil worden, hoeft geen enorme feitenkennis te hebben. Mensen met belangstelling voor de (Zwolse) geschiedenis die het leuk vinden om dat met anderen te delen, zijn welkom bij het team. Geïnteresseerden kunnen op http://www.sassenpoortzwolle.nl/ meer informatie over de poort en de contactgegevens vinden.

Trouwlocatie

De in 1409 voltooide Sassenpoort in Hanzestad Zwolle is de best bewaarde stadspoort van Nederland. Niet voor niets staat het gebouw in de top honderd van Nederlandse Rijksmonumenten en schittert de poort in miniatuurvorm in Madurodam. Voor de stad Zwolle is de Sassenpoort beeldbepalend. Op tal van uitingen van de stad verschijnt de poort prominent in beeld. De Sassenpoort is het hele jaar door te bekijken op woensdag, vrijdag en zaterdag. Op andere dagen kan de poort worden gereserveerd voor het houden van bijeenkomsten en cursussen. Bovendien is de Sassenpoort een officiële en fotogenieke trouwlocatie.